Basın Göbeklitepe'deki kafataslarını yine karıştırdı

Cumhuriyet yazarı Özgen Acar, arkeolojik hassasiyetle daha önce kaleme aldığı ve kınadığı olay tekerrür edince haklı olarak basın camiasına bir kez daha sitem etti.

Cumhuriyet yazarı Özgen Acar'ın yazısında konuyla ilgili bölüm şöyle:

Bir Anımsatma!

Urfa’daki Göbeklitepe, arkeoloji dünyasında yine başköşeye otururken gazetelerimizin yanlışlıkları da sürüyor. 4 Ağustos 2017’de Cumhuriyet’te yayımladığım bir haberden bir alıntı yapalım:

“Bazı gazetelerimiz, Göbekli Tepe kafataslarını tanıttıkları yazılarda, bambaşka coğrafyalara ve kültürlere ait iki ayrı görseli, Göbekli’de bulunmuş gibi yayımlayarak önemli yanlış yaptılar! Oysa bu görsellerden birincisi, Kudüs yakınlarındaki Jeriko (Sultan Tepesi) kazılarında ele geçmiştir. ‘Cilalı Taş Çağı’na (Neolitik)’ tarihlenen kafatasını, 1953 yılında İngiliz arkeolog Kethleen Kenyon bulmuştu.

Yüzü kil sıvalı kafatasının üstünde bir delik vardı, gözleri ise deniz hayvanlarının kabukları ile kapatılmıştı. Dünyanın en ünlü arkeolojik eserleri listesinde yer alan Jeriko kafatası, Avrupa’da çeşitli müzelerde, bu yılbaşına kadar da İngiltere Londra’da British Müzesi’nde de sergilendi.”
 

Dolayısıyla basınımız bu kafatasını Göbeklitepe’ye mal etme yanlışını sürdürüyor. O habere ulaşmak için lütfen tıklayınız: http://www. cumhuriyet.com.tr/haber/kultursanat/796539/ kafataslari_karisti_.html

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar