Bakan Avcı: Arkeolojik mirasın değerini bilemiyoruz

Bakan Avcı: Arkeolojik mirasın değerini bilemiyoruz

İzmir Agorası Ören Yerini ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, arkeolojinin önemine vurgu yaparak "Buradaki arkeolojik tarihi mirasın değerini bildiğimiz ve tanıttığımız söylenemez" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İzmir Agorası'ndaki gezisinde arkeolojik mirasın önemini vurguladı ve antik duvar yazılarının büyük bir önemi olduğunu belirterek sadece bu yazılarla dahi İzmir'e ayrı bir cazibe kazandırılabileceğini kaydetti.

İzmir programı kapsamında İzmir Agorası Ören Yeri'ni gezen Avcı, Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy'dan çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Avcı, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, Helenistik, Roma ve Osmanlı dönemlerinden eserleri barındıran İzmir Agorası'nın tarihin değişik katmanlarından örneklere ev sahipliği yaptığına dikkati çekti.

Agora'da başarılı bir kazı çalışmasının yapıldığını ifade eden Avcı, şöyle konuştu:

"Buradaki arkeolojik tarihi mirasın değerini bildiğimiz ve tanıttığımız söylenemez. Duvar yazıları bildiğim kadarıyla dünyada örneği pek az olan türden buluntular. Hem o dönemin gündelik hayatına hem dini ve kültürel anlayışlarına ışık tutacak duvar yazıları, grafitiler var. Dünya Pompei'deki duvar yazılarını biliyor. Biz sadece buradaki duvar yazılarıyla bile İzmir'e ayrı bir cazibe kazandırabiliriz. Üniversitemizin yaptığı kazılar da buna destek oluyor. Yayınlara da başlandı. New York Üniversitesiyle birlikte hazırladıkları çalışma, buranın bütün dünyada tanınmasına vesile olacak. Biz de bakanlık olarak bu büyük birikimi dünyaya tanıtmayı ayrıca gündemimize alıyoruz."

Turizm tanıtma stratejisinde radikal bir değişiklik yaptıklarını, artık Türkiye'yi sadece deniz, kum ve güneş ülkesi olarak değil sağlık, termal, kongre ve arkeoloji turizminin de merkezi olarak tanıttıklarını anlatan Avcı, ülkenin baştan başa bir açık hava müzesi olduğunun altını çizdi.

Avcı, İzmir Agorası'nın bugüne kadar korunmuş olarak gelmesinde bölgenin kabristan olmasının da etkisinin bulunduğuna işaret ederek, "Artık buranın korunmasını sadece kabristanda yatanlara emanet edemeyiz. Bundan sonra sadece devlet olarak değil millet olarak, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler olarak bu eserlere sahip çıkmalıyız, daha fazla tanınması için gayret göstermeliyiz." diye konuştu.

- Yörüklerle bir araya geldi

Avcı, daha sonra Bornova ilçesine bağlı Kayadibi Mahallesi'ne geçerek, burada yörüklerle buluştu.

AA


Benzer Haberler & Reklamlar