Aya Yorgi Rum Manastırı (Yücetepe) İstanbul

Aya Yorgi Rum Manastırı (Yücetepe) İstanbul

Aya Yorgi Rum Manastırı (Yücetepe) İstanbul

İstanbul Adalar'ının en büyüğü ve belki de en güzeli olan Büyükada'nın en yüksek tepesinde, halk arasında Aya Yorgi adı ile bilinen, Agios Georgios Rum Ortodoks Manastın bulunmaktadır. 

Bu manastır, adını M.S. III.asırda, Hristiyan inancından dolayı putperestler tarafından şehit edilen ve bugün mezarı Filistin' de bulunan, Roma ordusunda subay olan, Anadolu'lu (Kappadokyalı), Aziz Georgios'tan almaktadır.

Mevcut rivayetlere göre, manastır bin yılı aşan bir maziye sahip olup M.S. 963 senesinde Bizans İmparatoru Nikiforos Fokas zamanında inşa edilmiştir.

Aya Yorginin mucizevi ikonası ise, Büyükada'daki İmparatoriçe İrini'nin Kadınlar Manastın tarafından hediye edilmiştir.

Bizans İmparatoru Manuil Komninos'un 1158 tarihli altın mühürlü fermanında ise, İstanbul Adalar ve buradaki manastırlar zikredilmekte olup, bunların arasında "Kodono'' ismi de geçmektedir. 19.asır tarihçisi Manuil Gedeon' a göre ise, bu isim Büyükada'daki Aya Yorgi Kudunas (Çıngırakçı) Manastır'ından başkası değildir.


Ulaşım: İstanbulluların kolaylıkla ulaşabildikleri Büyükada’ya iskelelerden düzenlenen seferlerle gitmek mümkün. Bostancı, Kabataş, Avcılar, Eminönü, Kartal, Kabataş ve 23 iskelede bulunan deniz taksileri ile ulaşılabilir. Deniz taksileri biraz daha pahalı olsa da kalabalık gruplar için hem hız hem de fiyat açısından ideal olabilir. Turnikelerden jeton ya da akbille ulaşacağınız Büyükada Kabataş’a 21 km, Bostancı’ya 9 km ve Kartal’a 5,5 km uzaklıkta yer almaktadır. Vapur ile: Kabataş - Büyükada (direkt): 60 dakika Kabataş - Kadıköy-Tekmil Adalar- Büyükada: 105 dakika Bostancı - Büyükada (direkt): 30 dakika Bostancı - Heybeliada- Büyükada: 45 dakika Bostancı - Tekmil Adalar- Büyükada: 60 dakika Deniz Otobüsü ile: Kabataş - Büyükada: 30 dakika Bostancı - Büyükada: 10 dakika


Adres: Büyükada Adalar İstanbul


Benzer Haberler & Reklamlar