Arkeoloji öğrencilerinin seramikleri sergilendi

Arkeoloji öğrencilerinin seramikleri sergilendi

Urartu'dan bugüne varlığını sürdüren Bardakçı Köyü Seramik Atölyesi'nde üzüncü Yıl Üniversitesi arkeoloji öğrencilerinin ürettiği seramikler görücüye çıktı.

Van'da geçmişi Urartu dönemine kadar uzanan seramik üretimini hazırladığı projeyle canlandıran Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), geleneksel usullerle ürettiği ilk seramikleri, açtığı sergiyle görücüye çıkardı.

YYÜ Edebiyat Fakültesindeki sergide konuşan Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen "Van Bardakçı Köyü Seramik Atölyesi Uygulama Projesi" ile tarihi bir değeri yeniden canlandırmanın sevincini yaşadıklarını söyledi.

Üniversitede Van Kedievi ve Halı-Kilim Müzesinin bulunduğu bölgeye bir de seramik atölyesi kurmayı planladıklarını kaydeden Battal, "Buraya gelecek turist, çanak çömlek atölyesinde önlük giyerek ve hangi ürünü yapmak istiyorsa onu yapacak. Van'ın ve Bardakçı köyünün kültürü, bu şekilde turizme de açılacak. Hedefimiz bu. Seramik geçmişimizi geleceğe taşıdığımız önemli bir kültür. Bunu geliştirerek devam ettireceğiz." diye konuştu.

YYÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu ise Kültür ve Turizm Bakanlığının, geçmişi 5 bin yıl öncesine dayanan seramik üretimi üzerine hazırladıkları projeye "GENÇDES-2017-1" Programı kapsamında destek verdiğini hatırlattı.

Öğrencilere geleneksel seramik yapım tekniklerinin tüm aşamalarını uygulamalı olarak öğretmeyi amaçladıklarını belirten Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Geleneksel usul ile 5 bin yıldır devam eden çanak çömlek yapımını yeniden hayata kazandırmak istiyoruz. Böylece kaybolmaya yüz tutmuş Bardakçı köyündeki geleneği yeniden canlandırmayı hedefliyoruz. Topraktan üretilen çanak çömlek sağlık açısından çok önemli. Üniversite olarak bunun kapısını aralamak istiyoruz. Van'ın tanıtımına da katkı sunacak bu geleneğin Van havzasında aktif olarak sürdürülmesini hedefliyoruz.",

Projeye katkı sunanlara plaket ve katılım sertifikalarının verilmesi ve serginin gezilmesinin ardından program sona erdi.

Açılışa, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Sıtkı Yıldız- AA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

arkeoloji haberleri, arkeoloji haber

 

 

 

 

 


Benzer Haberler & Reklamlar