Arkeologlar Pompeii'de 2 bin yıllık 'pizza' freski buldular

Arkeologlar Pompeii'de 2 bin yıllık 'pizza' freski buldular

Arkeoloji parkındaki uzmanlara göre Antik Pompei evinin duvarında tasvir edilen şey, modern pizzanın atası olabilir...

Arkeologlar, Pompeii'deki eski bir evin duvarında İtalyan pizzasını andıran tasvir içeren bir fresk keşfettiler. 

Resim, yaklaşık 2.000 yıl önce Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla yıkılan antik Roma kenti Pompeii’deki bir evin duvarında bulundu.

Arkeoloji parkındaki uzmanlar, “Eski bir Pompei evinin duvarında tasvir edilen şey, modern yemeğin uzak bir atası olabilir” diyor. Pompeii, pizzanın modern zaman evi olarak kabul edilen Napoli’den sadece 22,5 km uzaklıkta.

2.000 yıllık resim, genişleyen arkeolojik alanda son zamanlarda yapılan kazılar sırasında yarı yıkılmış bir duvarın ortasında keşfedildi. Resim, nar ve hurma gibi taze ve kuru meyvelerin yanında yuvarlak bir gözlemenin yer aldığı gümüş bir tepsi ve kırmızı şarapla dolu bir kadeh tasvir ediyor.

Freskin, MÖ 3. ila 1. yüzyıllara dayanan ve Virgil ve Philostratus da dahil olmak üzere Roma İmparatorluğu dönemi yazarları tarafından tanımlanan bir Yunan geleneğini izleyerek konuklara sunulan “misafirperver hediyeler”e atıfta bulunduğuna inanılıyor.

Pompeii kazılarının direktörü Gabriel Zuchtriegel, "Yeni kazılar, 19. yüzyılın sonlarında kısmen keşfedilen, fırınlı bir ek bina içeren bir evin atriyumunu ortaya çıkardı. Fırının yanındaki çalışma alanlarında son haftalarda üç kurbanın iskeleti bulundu. Yeni ortaya çıkarılan fresk “pastoral ve kutsal arasındaki bir alana atıfta bulunan tutumlu ve basit bir yemek ile gümüş tepsilerin lüksü ve sanatsal ve edebi temsillerin inceliği arasındaki karşıtlığı gösteriyor. Bu anlamda baktığımızda, Güney İtalya’da bir “fakir yemeği” olarak doğan, şimdi dünyayı fetheden ve yıldızlı restoranlarda da servis edilen pizzayı nasıl düşünmeyiz ki!” dedi.


Benzer Haberler & Reklamlar