Arkeolog Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu İstanbul Üniversitesi'nde anıldı

Arkeolog Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu İstanbul Üniversitesi'nde anıldı

Geçtiğimiz eylül ayında 76 yaşında hayatını kaybeden Türkiye Arkeolojisi ve Perge kazılarına uzun yıllar emek veren Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu'nu Anma Programı, İstanbul Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı tarafından İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Eski Başkanı Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu için düzenlenen anma programına birçok akademisyen ve öğrenci katıldı.

Programın ilk konuşmasını Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Sedef Çokay Kepçe gerçekleştirdi. “Eylül başında kaybettiğimiz hocamızı anmak için düzenlediğimiz toplantımıza anabilim dalımız olarak katıldığınız için hepinize hoş geldiniz demek istiyorum” diyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Çokay Kepçe, şu ifadeleri kullandı: “Hocamız çevresi çok geniş bir insandı. Bunun temel nedeni onun çok sevilen bir insan olmasıydı. Hayatı boyunca kendisine gelen herkese yardım etmeye çalışmış, kimseden herhangi bir şey esirgememiş olan hocamız çok vefalı ve insanların hayatlarına sessizce ufak dokunuşlar yapmış bir insandı.”

Prof. Dr. Çokay Kepçe’nin ardından Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu anısına belgesel gösterimi gerçekleştirildi.

“Türkiye’deki Yükseköğretim Uğraşı Üniversitemizde Başlamıştır”

Belgesel gösteriminin ardından söz alan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Hocamıza baktığımızda ilme adanmış bir ömür görüyoruz. Kendisi, alanında çok kıymetli eserler ortaya çıkarak insanlığa katkılarda bulunmuş bir insandır” dedi. Arkeoloji ve tarih bölümünün aynı koridoru paylaştığına değinen Prof. Dr. Ak, “37 yıldır o koridorun mensubu olarak hocamızı 83 yılından itibaren tanıyorum. İstanbul Üniversitesi büyük bir kurum. Türkiye’deki yükseköğretim uğraşının başladığı yerdir burası. Çünkü diğer tüm üniversiteler buradan doğdu ve ilham aldı” diyerek Türkiye’de yükseköğretim kültürünün İstanbul Üniversitesi’nde oluştuğunu belirtti.

Prof. Dr. Nuriye Gülsün Umurtak: Üniversitemizin Koridorlarından Bir Beyefendi Geçti”

Prof. Dr. Mahmut Ak’ın ardından İÜ Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuriye Gülsün Umurtak söz aldı. Prof. Dr. Umurtak “Çok içten ve yürekten söyleyebilirim ki; fakültemizin koridorlarından, amfilerinden, odalarından iyi bir insan; zarafeti ve inceliği kimliğinde toplayan gerçek bir beyefendi, bir profesör geçti” dedi. Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu’nu her zaman bu yönüyle hatırlayacağını dile getiren Prof. Dr. Umurtak, “Nurlar içinde yatsın. Arkasında bizim klasik arkeolojide hocamız gibi güzel, iyi karakterli ve başarılı olacaklarından emin olduğum genç arkadaşlarımız var. Haluk Bey de eminim onları görerek mutlu olacaktır” dedi.

Prof. Dr. Nuriye Gülsün’ün ardından program, akademi dünyasının değerli isimlerinin Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu ile anılarını anlatmasıyla devam etti.

Hande Nur Ocak - www.istanbul.edu.tr

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar