Arkeolog Prof. Dr. G. Kenneth Sams hayatını kaybetti

Arkeolog Prof. Dr. G. Kenneth Sams hayatını kaybetti

Gordion antik kenti eski arkeoloji kazı başkanlarından Prof. Dr. G. Kenneth Sams yaşama veda etti.

Gordion antik kentinde uzun yıllar boyunca arkeoloji kazı başkanlığı görevinde bulunduktan sonra 2012 yılında emekli olan Prof. Dr. G. Kenneth Sams, Amerika'da 74 yaşında hayata veda etti.

1967 yılında Yassıhöyük Köyü'ndeki Antik Gordion Kenti arkeoloji kazılarında göreve başlayan Kuzey Karolina Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. G. Kenneth Sams 45 yıllık aktif arkeologluk hayatının son 24 yılını burada geçirmişti. 

Emekli olduğu için Gordion Arkeolojik Kazı Başkanlığından 2012 yılında ayrılan Prof. Sams'ın görevini yardımcısı C. Brian Rose'a devretmişti.

Prof. Dr. G. Kenneth Sams'ın ölüm haberini Arkeooglar Derneği Başkanı Soner Ateşoğulları, sosyal medya üzerinden yayınladığı şu mesajla duyurdu: 

"Gordion eski Kazı Başkanı Sayın Prof. Dr. Kenneth G. SAMS hayatını kaybetmiştir. Sevenlerine, ailesine ve kazı ekibine baş sağlığı diliyoruz.

Arkeologlar Derneği"

Prof. Dr. G. Kenneth Sams kimdir?

1944 yılında doğan Kuzey Karolina Üniversitesi (University of North Carolina - UNC) Öğretim Görevlisi Prof. Dr. G. Kenneth Sam 1986 ile 1996 yıılları arasında üniversitenin Klasik Arkeoloji Bölüm Başkanlığı görevini yürütmüştü. 1967 ile 2012 yılları arasında Gordion Antik Kenti arkeoloji kazılarına katılan Prof. Dr. G. Kenneth Sams Gordion Arkeolojik Kazı Başkanlığı görevini o yıllarda yardımcılığını yapan arkeolog C. Brian Rose devretmişti. 

Emekli olduktan sonra Kuzey Karolina Üniversitesinde yarım zamanlı çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. G. Kenneth Sam geçtiğimiz yıl yüz kızartıcı bir suçlamaya maruz kalarak görevinden uzaklaştırılmıştı. Meslektaşlarına göre ünlü profesörün 73 yaşında maruz kaldığı suçlama bir iftiraydı. İşin ilginci aynı üniversitede farklı zamanlarda internet üzerinden ahlaka mugayir görüntüler indirmekle suçlanarak görevinden uzaklaştırılan tek öğretim üyesi Prof. Dr. G. Kenneth Sam değildi. Üniversiteden uzaklaştırılmak istenen isimlere bu tür komplolar kururlduğundan şüphe ediliyor ve o kurbanlardan birinin de Prof. Dr. G. Kenneth Sam olduğu belirtiliyordu. Ne var ki ailesini ve kendisini yakından tanıyanları üzen dava sonuçlanmadan ünlü bilimadamı vefat etti.

Eserleri

G. Kenneth Sams Türkiye'deki arkeolojik kazılarla ilgili önemli eserlere de imza atmıştı.

The Phrygian painted pottery of early Iron age Gordion and its Anatolian setting  (Gordion ve Anadolu kazılarda bulunan Erken Demir Çağı Frig boyalı çömlekleri) adlı eseri 1971 yılında İngilizce olarak yayınlandı ve 1986 yılına kadar 11 ayrı baskı gerçekleştirdi.

Klasik dünyadan tunçtan yapılmış küçük heykeller: Emeline Hill Richardson onuruna bir sergi (Small sculptures in bronze from the classical world : an exhibit in honor of Emeline Hill Richardson) ünlü arkeoloğun imzasını taşıyan bir başka eserdi ve üniversitesinde 7 Mart - 18, Nisan 1976 tarihleri arasında açılan sergiyi konu ediniyordu.

The early Phrygian pottery (Erken Frig çömlekleri) adlı eseri de ilk kez 1976'da İngilizce yayınlandı ve 9 ayrı baskı yaptı.

The Gordion excavations : 1950-1973 : final reports (Gordion kazıları: 1950-1973: Gordion Kazıları'nın son raporları kitabı ise  1994'te İngilizce yayınlanmış ve 8 baskı yapmıştı.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar