Antik Kilikya'nın en büyük tiyatrosu kazılar bitince restore edilecek

Antik Kilikya'nın en büyük tiyatrosu kazılar bitince restore edilecek

Adana'nın Karataş ilçesindeki Magarsus Antik Kenti'ndeki tiyatroda, bu yıl sonunda tamamlanması planlanan arkeoloji kazılarının ardından restorasyon çalışmalarının başlatılması bekleniyor.

Adana kent merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan Magarsus Antik Kenti'nde bir süre ara verildikten sonra Doç. Dr. Fatih Erhan'ın başkanlığında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi koordinesinde tekrar başlatılan arkeoloji kazılarında şu günlerde antik tiyatronun oturma bölümü ve sahne binası ortaya çıkarılıyor.

Yaklaşık 10 bin kişilik kapasiteye sahip Magarsus Antik Tiyatrosu'nda süren  kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Erhan, "Magarsus Antik Tiyatrosu'nun ilk inşası Helenistik döneme ait, sahne binası ise Roma döneminde inşa ediliyor. Bu tiyatro Antik Kilikya'daki şu ana kadar tespit edilmiş en büyük kapasiteye sahip. Hesaplamalarımıza göre yaklaşık 10 bin kişilik bir tiyatro. Roma döneminde belki biraz daha genişletilmiş olma ihtimali var. Roma İmparatorluğu döneminde de sahne binası ya yeniden inşa edilmiş ya da temel üzerine daha büyük bir sahne binası yapılmak suretiyle iki evreli bir yapı oluşturulmuş." dedi.

Çalışmalarını aralık ayına kadar sürdüreceklerini dile getiren Erhan: "Tiyatronun sahne, orkestra ve oturma alanının ortasındaki yürüyüş yoluna kadar bitirip restorasyon projelerinin başlamasını sağlayacağız. Bu yıl kazımız tamamlandığı zaman sonuç raporumuzla birlikte restorasyon çalışmalarının başlamasını önereceğiz. Bu çalışmalar her şey yolunda giderse birkaç yıl içerisinde tamamlanır. Ardından burada sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenebilir. Tiyatroda nihai amacımız budur. Tekrar düzenleyip, ayağa kaldırıp burada etkinlikler yapılabilmesidir." açıklamasında bulundu

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar