Antik Kent Kazısını Seyhan Belediyesi Yapacak

Antik Kent Kazısını Seyhan Belediyesi Yapacak

Adana'da merkez Seyhan Belediyesi, Karataş ilçesindeki Magarsus Antik Kenti kazısına destek verecek.

ADANA: Seyhan Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Seyhan Belediye Meclisi kasım ayı 2. birleşiminde, Karataş'ta bulunan Magarsus Antik Kenti’ndeki arkeolojik kazılara destek sağlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Adana Müze Müdürlüğü ile protokol yapılmasına dair Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar'a yetki verilmesi görüşüldü.

Toplantıya katılan Seyhan Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Koruma, Uygulama, Denetim Bürosu (KUDEB) Sorumlusu mimar Murat Ulaş, Magarsus’un Adana için büyük önemi olduğuna vurguladı.
Birimlerinin Müze Müdürlüğü ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ile işbirliği içinde olduğunu ifade eden Ulaş, şunları kaydetti:
"İlgili birimler, durma aşamasına gelen Karataş kazılarına destek olup olamayacağımızı sordular. Biz de bu konuyu Belediye Başkanı Karalar ve Karataş Belediyesi ile görüştük. Karataş Belediyesi, gerekli katkıyı sağlayamıyor. Kazı, 8-10 işçi ile uzun yıllar devam eden bir kazı. Magarsus Antik Kenti kuruluşu M.Ö. 7. yüzyıla dayanan, Büyük İskender’in burada konakladığı ve ismini de oradan alan bir yer. Bölgemize çok yakın ve burada halen ayakta olan bir tiyatro ortaya çıkarıldı. Yani bölgemizdeki çok önemli bir antik eser. Antik kent kazıları için sağlanan katkının az olması nedeniyle çalışmalar durma aşamasına gelmişti. Yıllık masraflarının karşılanması durumunda Adana için önemli bir eserin ortaya çıkacağı kanaati var.”

Belediye Başkanı Karalar da belediye olarak tarihe sahip çıktıklarını, imkanları dahilinde kültürün ve turizmin canlanması adına ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Antik kentteki kazıların Adana için çok önemli olduğunu ifade eden Karalar, bu antik kentin tamamen ortaya çıkması durumunda Adana'nın tarihine ve turizmine önemli bir katkı konulacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından Başkan Karalar'a, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Adana Müze Müdürlüğüyle protokol imzalaması yönünde yetki verilmesini öngören madde, oy çokluğuyla kabul edildi.


AA Bekir Ömer Fansa

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar