Alexandria Troas'ta Aziz Pavlus'un izi aranıyor

Alexandria Troas'ta Aziz Pavlus'un izi aranıyor

Alexandria Troas kazı başkanı Doç Dr. Erhan Öztepe, Hristiyanlığın ilk dönemlerde kilit role sahip hac merkezleri arasında yer alan antik kent Alexandria Troas'ta Aziz Pavlus’un burayı ziyaretine dair kanıt aradıklarını söyledi.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi tarafından düzenlenen Çarşamba etkinlikleri kapsamında bu haftaki Arkeoloji Sohbetleri'ne konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Erhan Öztepe, Alexandria Troas kazılarını anlattı. 

Konuşmasına zengin görselli sunum ile başlayan Alexandria Troas kazı başkanı Doç Dr. Erhan Öztepe, Alexandria Troas kentinin sadece surlar içinde kalan bölümünün 4 bin 500 metrekare bir alana yayıldığını ve Roma döneminde Anadolu’nun en büyük yerleşim yerlerinden biri olduğunun altını çizdi.

Helenistik dönemin izlerinin Roma dönemi kalıntılarının altında olduğu Alexandria Troas kentinde dönemin en büyük hamamlarından birini bulundurması ve Roma İmparatorluğunca sadece merkeze yakın bazı imtiyazlı kentlere tanınan haklara sahip olmasının önemine değinen Öztepe, sahip olduğu ayrıcalıklar sebebiyle kentin ekonomik açıdan çok güçlendiğini belirtti.

Hz. İsa’yı görmemesine rağmen havarilerinden sayılan Aziz Pavlus’un Alexandria Troas’a geldiğini bildiklerini ve kazılarda buna dair ip uçlarını elde etme amacında olduklarını belirten Öztepe, Hristiyanlığın henüz yaygın olmadığı bu dönemlerde kentin kilit bir rolü olduğunu ve bir hac merkezi olarak düşünüldüğünü belirtti.

Kentin son parlak sürecinin Roma imparatoru I. Konstantin döneminde olduğunu ve kentin başkent olarak düşünüldüğünün çeşitli kaynaklarda geçtiğini söyleyen Öztepe, imparatorun başkent olarak seçimini İstanbul’dan yana kullandığını ifade etti. Bu tarihten sonra kentin yavaş yavaş önemini kaybetmeye başladığını aktaran Öztepe, son dönem kazılardan elde edilen bilgileri katılımcılarla paylaşmasının ardından etkinlik sona erdi.

Zeynep Kocaman - Çanakkale Olay


Benzer Haberler & Reklamlar