350 Türkiye'den antik bebek mezarları iddiası

350 Türkiye'den antik bebek mezarları iddiası

Muğla'nın Yatağan İlçesinde, özel bir kömür madeninde, kazı sırasında antik bebek mezarları çıktığı ve mezarların büyük tahribat gördüğü iddia edildi.

Çevreci örgüt 350 Türkiye hareketi, UNESCO'yu çevre konusunda sessiz kalmakla suçladığı "Kömürü değil, kültürü koru!" başlıklı protesto kampanyasında arkeolojik açıdan önemli bir iddiaya ve görsellere yer verdi.

350 Türkiye'nin sosyal medya hesaplarından yapılan kampanya duyurusunda;  "Yatağan'da Lagina Hekate tapınağının yanı başındaki Bereket Enerji kömür madeni kazısından antik bebek mezarları çıktığı ve mezarların kazı sırasında zarar gördüğü" iddiasına yer verildi. İddia çeşitli fotoğraflarla desteklenmiş ama bunun dışında olayın gerçek olup olmadığına dair, bilgi, bulgu ve açıklama yapılmamış.

Olayın gerçekten vuku bulup, bulmadığı, ne zaman olduğu, ört bas edilip edilmediği konusunda bir bilgiye ve açıklanmaya rastlanmıyor.

350 NEDİR? 350 TÜRKİYE NEDİR?

350 ppm, bilimadamlarına göre; küresel iklim değişikliğinin getireceği felaketleri önlemek için, atmosferde olması gereken karbon dioksit miktarının üst limiti. Ölçümler şu an 390 ppm’yi gösteriyor. Gezegendeki karbondioksitin artması demek, buzulların erimesi, kuraklığın artması, ormanların yok olması demek.

Resmi sitesi 350.org olan, 350 Organizasyonu; küresel ikllim değişikliği üzerine ilk kitaplardan birini yazan Bill McKibben ve bir grup öğrenci tarafında 2007 yılında kurulan bir Sivil Toplum Örgütü. 350 Türkiye, ise bu sivil toplum örgütünün Türkiye gönüllerinin oluşturduğu platform. 

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar