15 Bin yıl önceki Perulular sanılandan daha uygardı

15 Bin yıl önceki Perulular sanılandan daha uygardı

Yaklaşık 15.000 yıl önce Peru kıyılarında yaşayan eski uygarlık, arkeologların önceden hayal ettiklerinden çok daha gelişmişti. Bölgede bulunan eserler, bu insanların deniz kaynaklarından faydalanmak için etkili teknikler kullandıklarını gösterdi.

Peru sahilindeki Huaca Prieta’nın bulunduğu bölge, Latin Amerika’nın en eski piramitine ev sahipliği yapıyor.

Radyokarbon analizleri, 15.000 ila 8000 yıl önce, yani bu büyük insan yapımı piramitin inşasından çok önce de bölgede insan varlığının izlerini ortaya çıkardı.

Arkeologlar, bu arkeolojik alandaki arkeoloji çalışmalarında bu döneme tarihlenen çok sayıda tarihi eser ortaya çıkardı. Bu eserler, kıyı Peru’daki karmaşık bir toplumun kökeni ve ortaya çıkışı hakkında değerli ipuçları sunuyor.

Science Advances’de yayımlanan araştırma, bu yiyecek kalıntılarının, taş aletlerin ve diğer kültürel nesnelerin yeryüzüne dağılmış ve gömülmüş hallerinin en kapsamlı analizini sunuyor.

Siteden alınan sepet kalıntıları bugün modern sepetçiler tarafından halen kullanılmakta olan yerel bir saz da dahil olmak üzere çeşitli malzemelerden yapılmış. Daha detaylı sepetler, evcilleştirilmiş pamuktan yapılmış parçaları içeriyordu ve Yeni Dünya’da bilinen en eski boyaların bazılarını kullanarak renklendiriliyordu.

Karmaşık gıda tedariği

Bulgular, Huaca Prieta’daki nüfusun, hayvanları tuzağa düşürmek ve diğerleri ile kaynaklar için takas yapmak da dahil olmak üzere yiyecek tedariki için çok çeşitli stratejiler kullandığını ortaya koyuyor.

Araştırmacılar, avokado, fasulye ve muhtemelen kültüre alınmış kabak ve kırmızı biber kalıntıları buldu. Bu türler çoğunlukla And Dağları’nın iç vadisinde ve batı yamacında yetiştiği için, değiş tokuşlarının kıyı nüfusu ile iç vadi nüfusu arasında erkenden gerçekleşmiş olması oldukça muhtemel.

Arkeologlar, bölgede iki yüzlü taş aletler, zıpkınlar veya olta uçları bulunmadığını, ancak bu insanların deniz ürünleri toplamış ve yemiş olduklarını bildiklerini belirtti. Bu yüzden, bu insanların ağlar ve daha farklı yöntemlerle deniz kaynaklarından faydalandığı düşünülüyor.

Bölgede kesme ve sıyırma için kullanılan basit tek taraflı taş aletler bulundu. Araştırmacılar, taşların 13.500 ila 15.000 yıllık olduklarını tahmin ediyor.

Sonuç olarak veriler, Huaca Prieta’daki ilk toplulukların kıyı ortamlarında çok çeşitli doğal kaynakları kullandığını gösteriyor. Gıda tedariği için kullandıkları çeşitli stratejiler, olası iklim değişimlerinden ortaya çıkan tehditleri en aza indirecekti.

Bu davranışlarla birlikte araştırmalar, 15.000 ila 8000 yıl önce kompleks bir Peru toplumunun varlığına işaret ediyor.

Araştırmanın eş yazarı James Adovasio, “Ortaya koyduğumuz bu veriler, bu insanların yiyecek elde etmek için çok çeşitli yöntemler kullandığını gösteriyor. Bu da daha büyük bir topluma ve bununla birlikte gelen bürokrasi ve örgütlü dinin ortaya çıkışı gibi olguları ortaya çıkarıyor.”

Erman Ertuğrul - Arkeofili


Benzer Haberler & Reklamlar