İsveç’te deniz arkeologlarını heyecanlandırılan bir batık daha keşfedildi

İsveç’te deniz arkeologlarını heyecanlandırılan bir batık daha keşfedildi

İsveçli deniz arkeologları, buldukları yeni batığın, ilk seferinde batan 17. yüzyıl savaş gemisi Vasa savaş gemisi ile aynı tersanede üretilen ve uzun süredir kayıplar listesinde bulunan Applet olduğunu tahmin ediyorlar

İsveç Deniz Müzesi'nin açıklamasına göre; İsveç’teki aualtı arkeoloji çalışmalarında arkeologlar 17. Yüzyıla ait bir savaş gemisi batığı buldular. Batık 2021 yılının aralık ayında keşfedildi. 2022 baharında daha kapsamlı bir araştırma yapıldı ve daha önce sadece Vasa’da görülen detaylar ortaya çıkarıldı. 

Deniz arkeologları, batığın 1629 yılında Stockholm açıklarında batan Vasa’nın kardeş gemisi olduğuna inanıyor. Müze uzmanları da teknik detayların yanı sıra, ölçümler ve ahşap örneklerin de bunun gerçekten Applet olduğunu doğruladığını söylüyor.

Müze bünyesinde görevli deniz arkeoloğu Jim Hansson, “Batığın Vasa’ya ne kadar benzer olduğunu gördüğümüzde nabzımız hızlandı. Geminin yapısı ve boyutları çok tanıdık görünüyordu. Onun Vasa’nın kardeş gemilerinden biri olabileceğini tahmin ediyoruz"

1629’da denize indirilen Applet (Apple), başkent Stockholm’ün dışındaki Vaxholm adası açıklarından boğaz sularına gömülen 64 top taşıyan ünlü 69 metrelik Vasa ile aynı gemi yapımcısı tarafından inşa edilmişti. 

Hansson,  "Geminin yan taraflarının bir kısmı çökmüştü, ancak gövde alt güverteye kadar korunmuştu ve çöken kısımlar iki seviyede silah portları taşıyordu.

Vasa, adını İsveç kralından alan,  İsveç’in askeri gücünün sembolü olarak üretilmiş görkemli bir savaş gemisiydi ancak denize indirildikten kısa süre alabora olarak batmıştı. Geminin batığı 1961’de çıkarıldı ve İsveç’in Stockholm şehrindeki Vasa Müzesi’nde sergileniyor.

Vasa ile birlikte üretilen Applet, Kronan (The Crown) ve Scepter ise İsveç donanmasında uzun süre görev yaptılar ve deniz savaşlarına katıldılar. Bu gemilerin miatlarını doldurduktan sonra, düşman gemilerinin takılması için su altı kapanı olarak kasıtlı şekilde batırıldığı tahmin ediliyor.

Deniz arkeologlarının hedefi bu 3 gemiyi bulmaktı. 

Müze, 2019 yılında aynı bölgede iki savaş gemisinin daha keşfedildiğini bildirdi. Arkeologlar o gemidem birinin Applet olabileceğini savumuşlardı, ancak araştırmalar batıkların 1648 yapımı Apollo ve Maria adlı iki orta boy savaş gemisi olduğunu gösterdi.

Hansson, “Applet’in keşfi ile, İsveç gemi inşasının gelişimi hakkındaki bulmacanın bir başka önemli parçasını ekleyebiliriz.” diyor ve bunun araştırmacıların Applet ve Vasa arasındaki farkları incelemesini sağladığını da sözlerine ekliyor.

Vasa gemisi 1628'de, Applet gemisi de 1629'da İsveç'in ilk kadın mühendislerinden biri olarak kabul edilen Margareta Nilsdotter tarafından inşa edilmişti.

1629’da Stockholm yakınlarındaki Vaxholm Adası açıklarında ilk yolculuğunda batan Vasa gemisi, 1961'de denizden çıkarılarak Vasa Müzesi'nde sergilenmeye başladı.

1630'da kullanılmaya başlayan Applet gemisi de eskimesi nedeniyle 1658'de İsveç Donanması tarafından Vaxholm Adası'nda batırılmıştı..

The Guardian. 24 Ekim 2022.


Benzer Haberler & Reklamlar