Akdeniz'de amfora dolu 2 bin yıllık Roma devri batığı keşfedildi

Akdeniz'de amfora dolu 2 bin yıllık Roma devri batığı keşfedildi

Yunanistan'ın Kefalonya adası açıklarında yaklaşık 2 bin yıl önce battığı tespit edilen 34 metre boyunda 14 metre eninde antik gemi enkazına ulaşıldı. Arkeologlar, gemide neredeyse hiç zarar görmemiş 6 bine yakın 'amfora' bulunduğunu açıkladı.

The Mirror gazetesinin haberine göre; 34 metre uzunluğunda, 13 metre genişliğindeki gemide muhtemelen zeytinyağı ve tahıl taşımak için kullanılan ve çok iyi korunmuş amforalar tespit edildi. Araştırmacılar geminin milattan önceki ilk yüzyıl ile milattan sonraki ilk yüzyıl arasında faaliyette olduğunu düşünüyor.

‘Archaeological Science’ dergisinde yayınlanan makaleye göre; batık gemiye Kefalonya Adası etrafındaki deniz tabanında sonar görüntüleme (deniz radarı) yöntemiyle yapılan arama sırasında rastlandı.

Patras Üniversitesi’nden Dr. Yorgo Ferentinos  batığın Akdeniz’den çıkarılmasını umuyor. Yunan arkeoloğa göre; böylelikle geminin kökenine ilişkin daha fazla bilgi edinmek mümkün olacak.

34 metrelik Fiscardo gemisi, Yunanistan’ın Kefalonya adasındaki tortulara gömülmüştü ve sonar teknolojisi ile ortaya çıkarıldı. Geminin genişliği ise 14 metre boyutunda.

Patras Üniversitesi’nden Dr. George Ferentinos, batığın MÖ 1. yüzyıl ve MS 1. yüzyıl arasına tarihlendiğini söylüyor.

Ferentinos, “Söz konusu batık tortuya yarı gömülmüş vaziyette. Bu nedenle ileride bir arkeolojik kazı yapabilirsek, kısmi veya bütün ahşap gövdeyi bulacağımıza dair yüksek beklentilerimiz var.” diyor.

Geminin klasik yapısı, gemiyi tarihlendirmek için kullanılan şarap ve yiyecek depolamak için kullanılan yaklaşık 6.000 amfora sayesinde anlaşıldı.

Deniz dibinde bulunan amforalarda, muhtemelen şarap, zeytinyağı, tahıllar ve diğer gıda maddeleri bulunuyordu. Kimyasal analizler ve DNA testleri, amforaların yükünün tam içeriğini ortaya çıkarabilecek.

Kargo gemisinin, o dönem içinde ortalama ticari gemilerin iki katı büyüklüğünde olduğuna inanılıyor. O dönemdeki Roma ticaret gemileri yaklaşık olarak 15-20 metre boyutlarında oluyordu.

Fiscardo, bu dönemde Akdeniz’de bulunmuş en büyük dört gemi batığı arasında yer aldığını söylüyor.

60 metre derinlikte bulunan batığın okyanusun dibinden kaldırılıp kaldırılmayacağına henüz karar verilmedi.

Kefalonya, önemli bir ticaret limanına ev sahipliği yapan en büyük Yunan adalarından biri. Adanın yakınındaki diğer şaşırtıcı buluntular arasında adanın güney doğusunda 1991 yılında bulunan Miken Tholos mezarı yer alıyor. Bu mezar MÖ 1300 yılına aitti ve kralların ve yüksek rütbeli memurların mezar yeriydi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar