
82 tonluk Ramses heykeli yeni arkeoloji müzesine böyle taşındı
Mısır'da firavun 2. Ramses'in heykeli, ünlü Giza piramitlerinin yakınında yapılan Büyük Mısır Müzesi'ne taşındı.
Mısır'da firavun 2. Ramses'in heykeli, ünlü Giza piramitlerinin yakınında yapılan Büyük Mısır Müzesi'ne taşındı.
Mısır'ın kuzeyindeki El-Alameyn'de 1. yüzyıldan kalma, üzerinde bereket boynuzu motifi bulunan kaya mezar keşfedildi. Kaya mezar Yunan stilinde inşa edilmiş ve üzerinde Bereket Boynuzu sembolü bulunuyor.
Arkeoastronomi Profesörü Giulio Magli, Keops Piramidi'ndeki gizemli boşluğa dair yeni varsayım kurguladı. Piramitlerin astronomiyle ilgisine dikkat çeken profesör, Mısır dini metinlerinden yola çıkarak, odada 'demir taht' bulunabileceğini…
Roma dönemi tanrıçalarının resimlerinin net bir şekilde görülebildiğini arkeolojik bulguların yanı sıra yağ lambaları ve kurbanlar için araç gereçlere ulaşıldığını açıklandı.
Mısır Eski Eserler Bakanlığı, 20. yüzyılın başında Mısır'dan çalınan ve kaçak olarak ABD'ye getirilen üç mumya parçasının Mısır'a iade edileceğini açıkladı.
Mısır'da, milattan önce 2 bin ila bin yıllarında hüküm süren Orta Krallık döneminden kalma iki grafiti bulunduğu bildirildi.
Mısır'ın Luksor kentinde Draa Abu el Naga bölgesinde 18. firavun hanedanlığına ait olduğu tahmin edilen iki ayrı firavun mezarı bulundu.
Arkeologlar, Mısır’ın Akdeniz kıyısındaki Abu Quir Bay körfezinde yaklaşık iki bin yıllık gemi enkazı keşfetti. İskenderiye liman kentine yakın yerde bulunan gemi enkazında kristal bir büst ve altın sikkeler bulundu.
Koleksiyonda Antik Mısır mumyasına ait bir cenaze maskı, Neolitik baltalar, Roma silahları ve Antik Mısır sikkeler ve takılar da bulunan yaşlı koleksiyoner, Mısır Eski Eserler Konseyi’nce tarihi eser kaçaklığı ile suçlandı.
Mısır'ın yasa dışı yollardan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) kaçırılan Firavunlar dönemine ait 14 parça tarihi eseri geri alacağı bildirildi.
Rus ve Mısırlı arkeologların Feyyum kentinde bulduğu Greko-Roman mumyanın yüz kısmında altın sarısı ve mavi renkte maske, göğüs kısmında ise tanrıça İsis'in resmi yer alıyor.
Mısırlı katiplerin bakırlı mürekkep kullandığı anlaşıldı. MS 4. ve 5. yüzyıla ait papirüs metinleri üzerinde yapılan kimyasal analizler, Mısırlıların yazı yazdığı mürekkepte sadece kurum değil, bakır bileşenleri de bulunduğunu ortaya…
Piramitlerde varlığı daha önceden bilinen boşlukların yeni keşfedilmiş gibi sunulmasına, piramitlerin taranması projesini yürüten Mısırlı arkeologdan eleştiri geldi.
Mısır Eski Eserler Bakanlığı, Kahire yakınlarında antik spor salonu keşfettiklerini duyurdu.
İleri teknolojik imkanlar kullanan uzmanlar, 4 bin 500 yıllık yapıdaki gizemli boşlukların ne için inşa edildiğini belirlemeye çalışıyor.
Piramitleri yapan Mısırlı ustanın günlüğü bulundu. Piramitlerin nasıl yapıldığı gizemi 3 bin yıllık günlükle çözüldü.