Sahra çölünde 10 bin yıllık çiftçilik faaliyeti keşfedildi

Sahra çölünde 10 bin yıllık çiftçilik faaliyeti keşfedildi

Entomologlar, 10 bin yıl önce bugünkü Sahra çölü arazisinde çiftçilik yapıldığını kanıtladı. Takarkori kaya sığınağının bir zamanlar yabani tahılların depolanması için kullanıldığı ortaya çıktı.

Entomologlar (Böcek bilimciler) Sahra çölünün Libya kısmında yer alan tarihöncesi yerleşim alanı Takarkori kaya sığınağında bundan 10 bin yıl önce çiftçilik yapan insanlar yaşadığı anlaşıldı.

Takarkori çiftçileri bugünkü anlamda tarım faaliyetleri yapmıyorlardı. Yani tohumları saklayarak, belli alanlara ekmiyorlardı. Ama yabani tahılları toplayarak, saklayıp, onları besin maddesi olarak kullanıyorlardı.

Huddersfield, Roma ve Modena ve Reggio Emilia üniversitelerinden öğretim üyelerinin katıldığı araştırma grubu Afrika’daki insanların 10,000 yıl önce yabani hububat toplayı, depolamayı bildiklerini ortaya çıkardı.

Afrika'da tahıl tohumlarının depolanması ve yetiştirilmesinin ilk bilinen kanıtı olan önemli keşif ; İngiltere'nin Huddersfield Üniversitesi ile İtalya'nın Roma ve Modena & Reggio Emilia Üniversitesi arasındaki işbirliği ile gerçekleşti.

Şu anda Büyük Sahra Çölünün parçası olan  Libya'nın güneybatısındaki Takarkori mevkiinde bulunan eski kaya sığınağının bulunduğu alan Holosen çağında yeşil bitkilerle kaplıydı. Bu alanda yetişen yabani tahıllar yaklaşık 10.000 yıl önce insanlar tarafından toplanıp, depolanmaya başladı.

Takarkori sığınağında bulunan 200 bini aşkın hububat tanesi kalıntısı, avcı-toplayıcıların ekinleri toplayıp depolayarak bir tür "çiftçilik" ya da başka tabirle "tarım öncesi hasat" biçimi geliştirdiğini gösteriyor.

TAHILLARI BÖCEKLERİN DEPOLAMA İHTİMALİ ÜZERİNDE DURULUYORDU

Araştırmadan önce alternatif olasılık söz konusuydu. Tahılları karıncaların ya da başka böcek türlerinin taşıyıp depolaması söz konusu olabilirdi.

Arkeolojik alanlarda tanınmış entomologlar arasında yer alan Huddersfield Üniversitesi Adli Biyoloji bölümünden  Dr. Stefano Vanin, pek çok tahıl örneğini analiz ederek, tahılları böceklerin değil insanların depoladığını ispatladı. Tohumların depolanış şeklinden, kullanım şekline kadar insan faktörünü güçlendiren bulgular vardı. En güçlü kanıt ise; bitki köklerinden örülmüş bir sepetin içindeki tahıl kalıntılarıydı.. Muhtemelen bu sepet yabanıl tahılların toplanması için kullanılmıştı. Alanda bulunan daha sonraki yıllara ait keramiklerin kimyasal analizi de buradaki insanların mısır çorbası ve peynirle beslenndiklerini gösteriyordu.

Araştırmanın sonuçlarını açıklayan makale;  Anna Maria Mercuri, Rita Fornaciari, Marina Gallinaro, Savino di Lernia ve Dr. Stefano Vanin imzaları ile  The journal Nature Plants (Doğa Bitkileri dergisinde) Plant behaviour from human imprints and the cultivation of wild cereals in Holocene Sahara (Bitklerdeki İnsan etkisi ve Holosen dönem Sahra'sında yetişen yabani tahıllar) başlığıyla yayınlandı

Makale erken tarım uygulamaları ile ilgili açıklamalara ek olarak, gelecekte küresel ısınma ile ortaya çıkan beslenme sıkıntısına alternatif olarak yabani bitkilerin kullanılabileceğini savunuyor. Holosen Sahra halkı tarafından toplanan "yabani otlar" geleceğin önemli yemekleri arasında yer alabilirler.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar