Zenon

Zenon kimdir?

1. Zenon: MÖ 495-430. Elea’lı filozof ve matematikçi.

Parmenides’in öğrencisi ve arkadaşıdır, ondan 25 ya küçüktür.

Diogenes Laertios onunla ilgili öyle yazar: “ ...ileri gelenlere tepeden bakmada Herakleitos’tan aşağı kalmıyordu; nitekim Foça yerleşmesi olarak önce Hyele adıyla kurulmuş , sonradan Elea adıyla anılan yurdunu, bu kendi halinde ve yalnızca seçkin insanlar yetiştirmesini bilen kenti seviyordu ve Atmalıların böbürlenmelerinden üstün tutuyordu. Bu yüzden onların yanına gitmeyip ömrü boyunca burada ya adı.” 

Çokluk ve değişim kavramlarının yanlışlığını göstermek için gelitirdiği paradoksları ile ünlenmiştir. Bertrand Russell’a kadar pek çok düşünürün ilgisini çekmiş olan bu paradokslardan en tanınmışı Akhilleus’un bir kaplumbağa ile yarışını konu alır.

Paradokslarını çözmek için büyük gayret vermiş olan Aristoteles tarafından diyalekti in bulucusu olarak nitelenir. 

2. Zenon: MÖ 335-263. Stoa Okulunun kurucusu olan Kition’lu filozof.

Diogenes Laertios onun felsefeye başlamasını şöyle aktarır: Fenike’den gemiyle erguvan boya getirirken bindiği gemi Piraeos açıklarında battı. Atina’ya gelip (otuz yaşlarındaydı) bir kitapçının dükkanına oturdu. Ksenophon’un Anılar adlı eserinin ikinci kitabını okuduktan sonra, bundan büyük keyif alıp böyle insanların nerede bulunduğunu sordu. Tam bu sırada Kratesoradan geçerken, kitapçı onu gösterip, “Bu adamı izle!” dedi. O günden sonra Krates’in öğrencisi oldu. Böylece MÖ 313’de Atina’da yerleşmiş ve 20 yıl boyunca çeşitli filozoflardan dersler almış, fakat özellikle kiniklerin etkisinde kalmıştır.

Daha sonra bir okul açarak kendi sistemini yaymaya başlamıştır. Geliştirdiği felsefeyi Poikile stoasında verdiği derslerle yayması, kurduğu okulun stoacı şeklinde adlandırılmasına yol açtı.

Bu okulda yaklaşık 30-40 yıl kadar ders vermiştir.

Son yıllarında Antigonos II Gonatas’ın sarayına çağrılmış, daveti kabul etmek yerine iki öğrencisi göndermiştir.

Felsefeyi mantık, fizik ve etik olarak üçe ayırıyordu. Ona göre mantık konusunda üzerinde durulması gereken problem bilgi problemiydi.

Fizik öğretisinde Kinik Okula bağlıydı.

Ayrıca Herakleitos’un öğretisine de dayanarak ancak maddi olanın gerçek olduğunu kabul ediyordu.

Ölümünden sonra okulunun başına öğrencisi Kleanthes geçti. Montesquieu’ya göre Roma’nın en iyi imparatorları Zenon’un kurucusu olduğu akıma mensuptular. 

3. Zenon: MÖ 150. Sidon’lu filozof.

Epikurosçu Okula mensuptu ve Phaedros’tan önce bu okulun başkanlığını yaptı.

MÖ 79/78’de Atina’da verdiği bir dersi Cicero da öğrenci olarak izlemiş ve Zenon’nun sinirli ve şikayet eden bir üsluba sahip olduğunu düşünmüştür.

Philodemos Zenon’un hayranıydı ve hiçbir eser yazmamış olan hocasının derslerini kitaplaştırmıştır.

4. Zenon:  MÖ 2. yy. Herophilos Okuluna mensup hekim.

Hippokrates’in Epidemi’ler adlı eserinin  İskenderiye’deki el yazmaları içindeki bazı harf  işaretlerinin çözümünü yapmakla ün kazanmıştır.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar