Epikuros

Epikuros kimdir?

Epikuros: MÖ 341-270. Samos’lu filozof.

Ahlak ağırlıklı bir felsefe sistemi ve bu sistemi uygulayan okullar kurmuş, kurduğu felsefe okulları MÖ 4. yüzyıldan MS 4. yüzyıla kadar kesintisiz olarak varlığını sürdürmüştür.

İskender’in ardılı (diadokhos) Perdikkas Atmalıları Samos’tan sürünce Kolophon’a göç etti. 32 yaşında önce Mytilene’ye, sonra Lampsakos’a yerleşti, her iki kentte de okul kurdu ve öğrenci yetiştirdi. MÖ 306’da Atina’ya geldikten sonra bir bahçe satın alarak dersleri burada vermeye başladı. Bu yüzden okuluna Kepos (bahçe) adı da verilmiştir.

İlk kez onun okuluna köleler ve kadınlar da öğrenci olarak alındılar. Öğrencilerinden en ünlüsü Metrodoros’tu. Ölümünden sonra okulunun başına Hermarkhos geçti.

Hellenistik uygarlığın düşüşe geçtiği bir dönemde yaşadı. Siyasi karmaşa, savaşlar ve ayaklanmaların yanı sıra, Epikuros hayattayken Atina dört kez yabancı güçlerin yağmasına uğradı. Buna karşın kurduğu okul siyasal konular ve kamu yaşammdan uzakta durmayı seçti.

Ayrıca tüm hayatı boyunca mide ve idrar kesesi kaynaklı ağrılar çekti. Varlık görüşü Demokritos’un atom teorisinden etkilenmiştir.

Ahlak felsefesine ait görüşlerinde ise haz temel bir yer tutar.

İnsan yaşamının amacı mutluluk olup, mutlu bir yaşamın başlangıcı da sonu da hazdır. Mutluluğu hazlara eşitleyen bu sisteme göre haz her şeyden önce acının yokluğudur. Bedensel hazlar hiçbir zaman tam olarak tatmin edilemez. Bedensel hazların peşinde koşan insanlar, bu yüzden, hep doyumsuz kalır ve sürekli acı çekerler.

İnsanı mutlu kılan makul ve sade alışkanlıklardır, dolayısıyla mutluluğu arayan insan arzularını sınırlayıp sade bir hayat sürmelidir.

Diogenes Laertios’a göre diğer tüm filozoflardan daha fazla eser yazmıştır; yazdıkları toplam 300 ruloyu bulur. 


Benzer Haberler & Reklamlar