Yunanistan'da arkeolojik savaş ganimetleri sergilenecek

Yunanistan'da arkeolojik savaş ganimetleri sergilenecek

I. Dünya Savaşı sırasındaki Yunanistan'daki ortaya çıkarılan arkeolojik buluntular sergilenecek. Sergi, Birinci Dünya Savaşı’nın siper muharebeleri sırasındaki Müttefik kuvvetleri tarafından keşfedilen eserleri içerecek.

Yunanistan tıpkı Türkiye gibi kazma vurulan hemen her yerinden arkeolojik kalıntılar çıkan bir coğrafya üzerinde kurulu. Birinci Dünya Savaşı sırasında siper kazan müttefik kuvvetleri de bu yüzden pek çok cephede arkeolojik buluntular ortaya çıkarmıştı.

Savaş yıllarında merkezi Kılkış şehri olan Avrathisar kazasındaki Polykastro, Axioupolis, Axiochori, Limnotopos ve Pontoiraklia'daki savaş hendeklerinde Eski Demir Çağından (M.Ö. 10. ve 7. yüzyıl), Arkaik döneme kadar (M.Ö. 6. yüzyıl ve sonrası) tarihlenen zamanlara ait antik yerleşim yerleri ve mezarlıklar ortaya çıkarılmıştı.

1918’de başlayan savaş sona erdikten sonra, 1925’ten itibaren İtilaf kuvvetleri saflarında yer alan Britanya ve Fransa’dan birçok arkeolog Yunanistan’a arkeoloji kazılar için gelmeye başladı.

Kilkis (Kılkış - Avrathisar) Antiquities Ephorate tarafından organize edilen “Savaş zamanında Arkeoloji” başlıklı sergi, Birinci Dünya Savaşı siperleri kazılırken ortaya çıkan ve sonrasında yapılan arkeoji kazılardaki tarihi eserleri içeriyor.

Sergide yer alan buluntular arasında, tarih öncesi savaşçılara ait antik kılıç ve mızrakların yanı sıra,
kadın mezarlarından çıkan altın ve bakır mücevherler de yer alıyor.

Kilkis Antiquities Ephorate Başkanı Georgia Stratouli, Atina-Makedon Haber Ajansı'na (ANA) verdiği demeçte; sergide, hem Kilkis Arkeoloji Müzesi hem de diğer müzelerde sergilenen antik eserlerin yanı sıra  20. yüzyılın başlarındaki askerler tarafından keşfedilen eserler ve görsel-işitsel materyallerin yer alacağını belirtti ve " Sergiyi zenginleştirmek için Selanik Arkeoloji Müzesi ile birlikyte çalışacağız. Görsel materyalin güvenliği için İngiliz ve Fransız arkeoloji okullarının yardımını alacağız. Sergiyi ses ve görsel efektlerin yanı sıra dioramalar ile zenginleştireceğiz. Serginin başta Atina olmak üzere Yunanistan’ın diğer şehirlerinde, hatta belki yurtdışına da açılmasını hedefliyoruz" dedi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar