Yunanistan'da 7 Bin Yıllık Muamma sergisi

Yunanistan'da 7 Bin Yıllık Muamma sergisi

Arkeologları uzun yıllardır şaşırtmayı başaran kuşa benzer Neolitik Dönem heykelcikleri Atina'da ziyarete açıldı.

“7 Bin Yıllık Muamma” adı verilen sergide Geç Neolitik Dönem’e tarihlenen granitten yapılmış 36 cm’lik heykelcik de yer alıyor. M

üzenin depolarında yer alan yaklaşık 200.000 eser arasından seçilen koleksiyon ziyaretçilere kapalı depolardaki bazı eserlerden oluşuyor. Ziyaretçiler, “Görülmemiş Müze” sergisi kapsamında depolardan çıkartılan bu özel koleksiyonu görebilecek.

 

Sergide yer alan heykelciklerden biri Neolitik Dönem’de çoğunlukla kullanılan yumuşak taşlardan yapılmayıp, metal aletlerin olmadığı o dönem şartlarında, sert bir kayaçtan yapılmış. Yüksekliği 35 cm’den fazla heykelcik Neolitik Dönem’de görülen heykelciklere oranla daha büyük.

 

Heykelle ilgili bir başka gizem ise kadını ya da erkeği tasvir eden herhangi bir açık göstergenin bulunmamasıdır. Özel bir koleksiyondan geldiği için uzmanlar heykelciğin kökeni hakkında net bir şey söyleyemeseler de Makedonya ya da Teselya Bölgesi’nin kuzeyinden olduğunu tahmin ediyorlar.

 

Müzede görevli arkeologlardan Katya Manteli yaptığı açıklamada; “Sergide yer alan heykelcik, insan benzeri bir figür kuş benzeri bir yüzle ya da tamamen kuş benzeri bir figür olabilir. Heykelciği gizemli kılan bir diğer özellik ise heykeciğin cinsiyetinin olmamasıdır. Hamile bir figür olabilir ancak göğsü yoktur. Diğer yandan erkek organları da yok, bu da cinsiyetsiz bir figür olduğunu gösteriyor.” dedi.

 

Manteli; Atina Ulusal Arkeoloji Müzeleri depolarında yer alan bu tür gizemli eserleri depolardan çıkartıp her ay sergilemeyi planladıklarını belirtti.

 

Aktüelarkeoloji.com (https://greekcitytimes.com)


Benzer Haberler & Reklamlar