Wasabi sosu tarihi papirüslerin derdine deva oldu!

Wasabi sosu tarihi papirüslerin derdine deva oldu!

Olağanüstü acı tadıyla meşhur ve özellikle Şusi'nin ayrılmaz tadı olarak kullanılan Wasabi sosunun tıbbi açıdan bağışıklığı destekleyen güçlü antioksidan özellikler taşıdığı biliniyor, astım, alerji gibi bazı hastalıklara karşı ve vücut direncinin düştüğü zamanlarda destek besin olarak öneriliyordu. Hassas tarihi eserleri korumakta zorlanan müzeleri sevindirecek habere göre Wasabinin bu özelliği papirüs gibi bazı hassas arkeolojik kalıntıları korumak için de kullanılabiliyor.

Bakteri ve mantar tehlikesine karşı antik Mısır papirüslerininin wasabi ile korunabileceği keşfedildi. 

Papirüsleri temizlemek ve sterilize etmek için etkili yöntemler arayan  Hanadi Saada liderliğindeki Büyük Mısır Müzesi restorasyon ekibi, wasabi bitkisinden elde edilen sosun buharının, papirüs tarzı hassas arkeolojik ve tarihi eserleri korumada etkili olduğunu ortaya çıkardı. 

Papirüslerin imal edildiği bitki liflerine ve üzerine işlenen resim ve yazı şekillerinin imal edildiği boya maddelerinin pigmentlerini değiştirmeyen bir hijyenik madde arayışında olan ekip bugüne dek, kimyasal formüller, ultraviyole ışınları ve ısı bazlı fiziksel yöntemler denemişler ama pek başarılı olamamışlardı. Son deneyler wasabi bitkisinin ve ondan üretilen sosun bu soruna çare olabileceğeini gösterdi.

Kırmızı, sarı ve mavi pigmentler barındırıan papirüs örnekleri üzerinde yapılan deneylerde  72 saat süreylle wasabi buharında tutulan papirüslerin herhangi bir zarar görmeden mikrobiyal unsurlardan tamamen kurtulduğu gözlemlendi. Üstelik wasabi soslu buhar tedavisi sonunda papirüslerin gerilme mukavemetinin %26 oranında arttığı da tespit edildi. 

Sonuçları Journal of Archaeological Science'ın Mart saysında yayınlanan "A safely green treatment of bio-deteriorated painted archaeological papyri by Wasabi" (Biyoloji hasara karşı boyalı arkeolojik papirüsler için wasabinin güvenli yeşil tedavisi) başlıklı makale ile açıklanan yönteme göre keşfedileny yeni teknik, hahasa arkeolojik eserler ve papirüsleri korumak için daha güvenli ve doğal bir seçenek sunuyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar