Viking Kadın Savaşçısının yüzü böyle canlandırıldı

Viking Kadın Savaşçısının yüzü böyle canlandırıldı

Silahlarıyla gömülmüş, kafasında ölümcül bir yara bulunan kadın Viking savaşçısının yüzü yeniden canlandırıldı. Norveç Solør’da bulunan Viking kadınının yüz rekonstrüksiyonunda, kafasındaki yara izi de ihmal edilmedi.

Bir Viking savaşçısı düşünün; muhtemelen korkunç, kaslı, sakallı bir adam hayal ettiniz. Şimdi tekrar düşünün. Son yüz tanıma teknolojisini kullanan bilim insanları, 1000 yıldan daha önce yaşamış bir savaşçının yüzünü hayata döndürdüler. Ayrıca bu savaşçı, bir kadındı.

Viking savaşçı kahramanların kadınları evde bıraktığına dair varsayımlara meydan okuyan gerçek benzeri yeniden canlandırma, Norveç’in Solør kentindeki bir Viking mezarlığında bulunan ve şimdi Oslo Kültür Tarihi Müzesi’nde korunan bir iskelete dayanıyor.

Arkeolog Ella Al-Shamahi’ye göre, kalıntılar çoktan bir kadın olarak tanımlanmıştı, ancak mezarlık alanı içindeki kişi kadın olduğu için savaşçı mezarı sayılmamıştı.

Kadın savaşçının yüzünü yeniden canlandırmaya çalışan bilim insanları, kadının yalnızca oklar, bir kılıç, bir mızrak ve bir balta gibi etkileyici bir ölümcül silah koleksiyonunun ortasına gömüldüğünü değil, aynı zamanda kılıç kaynaklı bir kafa travması yaşadığını buldular.

Kadının kalkanı üzerinde duran kafatasında, kemiğe zarar verebilecek kadar ciddi bir çukuru olduğu tespit edildi.

Yapılan bilimsel muayeneler, iyileşme belirtileri gösterdiği için yaranın ölüme neden olup olmadığını göstermiyor. Ancak Al-Shamahi, bunun bir Viking kadınında savaş yarasına dair ilk kanıt olduğuna inanıyor.

Antik insan kalıntıları konusunda bir uzman, “Çok heyecanlıyım, çünkü bu 1000 yıldır görülmemiş bir yüz… Aniden gerçeğe dönüştü.” diyor.

Al-Shamahi, iskeletin uzun zamandır kadın olarak tanımlanmasına karşın, tamamen silahlarla dolu olmasına rağmen asla bir savaşçı olarak tanımlanmadığını söylüyor.

Canlandırma üzerinde çalışan ve Dundee Üniversitesi’nde kıdemli bir öğretim görevlisi olan Dr Caroline Erolin, yüzün anatomik olarak kaslardan ve cilt katmanlarından yola çıkarak oluşturulduğunu söylüyor.

“Elde edilen yeniden canlandırma hiçbir zaman %100 kesin değildir, ancak onları gerçek hayatta iyi tanıyan birinin tanıması için yeterlidir.”

Çalışmada ayrıca yeni teknoloji ile mezar yeniden canlandırıldı ve silahların iskeletin etrafına nasıl yerleştirildiği görüldü.

Konu hakkında National Geographic tarafından çekilecek belgeselde Al-Shamahi, Viking mezarlıklarını incelemek, içeriklerini yeniden yapılandırmak için görselleştirme tekniklerini kullanarak, bu keşiflerin bilgimizi “dönüştürdüğünü” not ederek İskandinavya’yı dolaşıyor.

Yeni araştırmadaki diğer iskeletlerin arasında, İsveç’te bir asırdan fazla bir süre önce ortaya çıkmış olan ve oklar da dahil olmak üzere silahlar ile çevrili Birka Savaşçısı bulunuyor. Yakın zamana kadar, bu kişinin bir erkek olduğu varsayılıyordu, ancak bilim onun kadın olduğunu kanıtladı.

Al-Shamahi, bazı uzmanların hala kadınların bu tür savaşçılar olabileceği fikrine direnmesine rağmen, bu kadının “askeri bir komutan olabileceğini” söylüyor.

Al-Shamahi, kadınların göğüs göğüse dövüşte güçsüz kalma riski olduğunu kabul ederken, at sırtında ölümcül okları ateşleyen uzun mesafe katilleri olabileceğini savunuyor.

Vikingler uzmanı ve projenin arkeolojik danışmanı olan Profesör Neil Price, bulguların varsayımlara meydan okuduğuna inanıyor: “Viking dünyasında başka pek çok mezar var… Daha fazla [kadın savaşçı] bulursak beni hiç şaşırtmaz”.

Dalya Alberge - The Guardian (Çeviri: Erman Ertuğrul - Arkeofili.com)


Benzer Haberler & Reklamlar