Van'daki gizemli kentte binlerce yıl bozulmadan kalmış kerpiç surlar bulundu

Van'daki gizemli kentte binlerce yıl bozulmadan kalmış kerpiç surlar bulundu

Van'da gizemler barındıran arkeolojik ve mimari keşifleri ile arkeoloji dünyasını şaşırtan Zernaki Tepe'de binlerce yıl bozulmadan kalmış kerpiç bloklar bulundu. 4 metrelik Taş surları 2 metre daha uzatmak için kullanılan kerpiç sur kalıntıları, 50x50 ve 40x40 santimetrelik bloklar halinde sağlam olarak bulundu. Tarihi kalıntılarda en çok hasar gören malzeme olan kerpicin çok iyi korunmuş halde bulması arkeologları şaşırttı.

Van'ın Erciş ilçesindeki Yukarı Işıklı Mahallesi'ndeki Zernaki Tepe'de, Van Müze Müdürlüğünün başkanlığında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu'nun danışmanlığında yürütülen arkeoloji kazılarında daha önce keşfedilen depreme karşı kırlangıç örgü sistemiyle güçlendirilmiş 3,5 kilometre uzunluğunda, 4 metre 25 santimetre genişliğinde ve 4 metre yüksekliğindeki surun aslında 6 metre boyunda olduğu ve 2 metresinin kerpiç bloklarla örtüldüğü açıklandı.

Kerpiçlerin 50x50 ve 40x40 ebatlarında

İçten ve dıştan kesme taşlarla kaplanan, içi moloz taşlarla doldurulan duvarların üzerinin de kerpiçlerle yükseltildiği tespit ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Çavuşoğlu, "Kazılarımızda ilk kez surların üzerinin kerpiçle 2 metre yükseltildiğini gördük.

Zernaki Tepe'nin Urartular dönemine kadar kullanıldığını arkeolojik verilerden tespit ettiklerini anlatan Çavuşoğlu, "Son açmadaki kısımda sur kalınlığının 4 metre 25 santimetre olduğunu gördük. Bu açmadaki en önemli özelliklerden biri de 4 metre yüksekliğinde taş temel üzerine 2 metre kerpiç duvarın örülmesi. Kerpiç bloklar, 50x50 ve 40x40 ebatlarında. Bu keşif, bizim açımızdan çok önemliydi çünkü kerpiçler oldukça sağlam bir şekilde üretilmiş ve günümüze kadar sağlam kalmış." diye konuştu.

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Zernaki Tepe, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki tek ızgara planlı antik kent olması açısından önem arz ediyor. Daha önce burada tespit ettiğimiz 4 Aramice kitabenin ilk defa bir sur kalıntısı üzerinde yer alması bizi heyecanlandırdı. Kitabelerin üzerindeki yazıların tercüme çalışmaları devam ediyor. Sonuçlandığında surları kimin inşa ettiğini net bir şekilde söyleyebileceğiz."

Müze Müdürü Fatih Arap: Kerpiçlerin büyük kısmının sağlam durumda olması bizi heyecanlandırdı

Van Müze Müdürü Fatih Arap "Bölgemizin tarihine ışık tutacak bulgulara rastladık. İlk defa bir kalede bu kadar kitabenin bulunması ve sur duvarlarının genişliğinin 4 metreyi aşması, kerpiçlerin büyük kısmının sağlam durumda olması bizi heyecanlandırdı. Burası çok önemli bir yer ve kazılarımız devam edecek." dedi.

Kaymakam Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu: 

Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu, Doğu Anadolu Bölgesi'nde toplu konut anlayışının ilk örneklerinden Zernaki Tepe'deki antik kentte geçen yıl kazı çalışmalarının başlatıldığını anımsatarak, "Daha önce Aramice yazılmış 4 adet kitabe bulundu. Ardından da bu duvarlar ortaya çıkarıldı. Sur duvarlarının üstünde de hiç bozulmamış kerpiçler görülüyor. Bu gelişmeler ilçemiz ve bölgemiz açısından çok önemli. Sur duvarları gün yüzüne çıktıkça oluşan görsellik görenleri kendine hayran bırakıyor. Bunlar ilçemizin tanıtımına katkı sunuyor. Kazı çalışmalarına desteklerimiz devam edecek." dedi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar