Üzerinde haleli Aziz Nicholas bulunan 700 yıllık yüzük bulundu

Üzerinde haleli Aziz Nicholas bulunan 700 yıllık yüzük bulundu

İsrail'in Celile bölgesinde, üzerinde Noel Baba karakterinin ilham kaynağı Aziz Nikolas'ın haleli imajı bulunan bronz yüzük bulundu.

İsrail'in Celile bölgesinde Jezreel Vadisi'nde Moshav Hayogev topluluğuna ait tarım alanındaki evin bahçesinde, Ortaçağdan kalma, nadir bulunan, üzerindeki işlemeler bozulmamış bronz yüzük bulundu. Peyzaj çalışması yapılırken bulunan yüzüğün üzerinde Aziz Nikolas (Saint Nicholas) imajı bulunuyor.

Ünlü Noel Baba (Santa Barbara) karakterinin ilham kaynağı olan St. Nicholas'ın imajını taşıyan yüzüğün yaklaşık 700 yıllık olduğu tahmin ediliyor. 12. ile 15. Yüzyıllar arasına tarihlendirilen yüzüğün Bizans dönemi eseri olduğu sanılıyor.

İsrail Eski Eserler Kurumu Ulusal Hazine Bölümü departmanından yapılan açıklamada, yüzüğün bugüne dek bir benzerinin daha olmadığı belirtildi.

Bahçıvan Dekel Ben-Shitrit, 26 Şubat Perşembe günü bitkiler arasındafark ettiği toprakla kaplanmış yüzüğü ovduğunda üzerine insan figürünü fark ettiğini söyledi. Kibbutz Hazorea'da yaşayan Ben-Shitrit adlı tanıdığının yüzük konusunda bir şeyler öğrenmek umuduyla fotoğrafını Facebook'ta yayınlaması üzerine, komşusu İsrail Doğa ve Parklar Dairesi'nin Aşağı Celile Eğitim Merkezi direktörü ve İsrail Eski Eserler Kurumu görevlisi Dror Ben-Yosef'in yüzüğü fark etmeleri üzerine tarihi eser olduğu fark edildi.

HACILARI KORUYAN AZİZ NİKOLAS YÜZÜĞÜ

Yüzük, İsrail Eserler Kurumundan Bizans dönemi uzmanı arkeolog Dr. Yana Tchekhanovetz tarafından incelendi.

Dr. Yana Tchekhanovetz; "Bu özel yüzük inanılmaz derecede iyi korunmuş. Tarih biliminee büyük katkı sağlayacaktır. Yüzükte, yanındaki kadrosuyla dazlak bir adamın görüntüsü var. Ön incelemede, bu St. Nicholas'ın damgası gibi görünüyor. Piskopos asası tutuyor. Nicholas, Doğu Hıristiyan dünyasında, hacılar ve denizciler de dahil olmak üzere yolcuların koruyucu azizi kabul edilir. O yıllarda Bizans İmparatorluğu'nun her yerinden (Türkiye, Balkanlar, Yunanistan ve bugünkü Rusya) İsrail topraklarına Hristiyan hacları geliyordu. Hacılardan biri kendisini koruması için bu yüzüğü taşıyor olması muhtemel. Jezreel Vadisi'nin doğusundaki Moshav Hayogev tarım arazisi Roma ve Bizans dönemlerinde Hac yolu üzerindeydi. "dedi.

Dekel Ben-Shitrit yüzüğün tarihi eser olduğunun anlaşılması üzerine İsrail Milli Hazineleri Koleksiyonu'nda yerleştirmek üzere İsrail Eski Eserler İdaresine teslim etti. 

İsrail Eski Eserler İdaresi hırsızlık müfettişi Nir Distelfeld, bahçıvan  Ben-Shitrit'ten övgüyle bahsederek; “İsrail Eski Eserler Kurumu olarak jestleri için Ben-Shitrit'e teşekkür ediyor ve kendisine iyi vatandaşlık sertifikası veriyoruz.  İsrail devleti adına bu özel eseri, teslim ettiği için minnettarız. Elinde tarihi eser bulunduran herkesin onu örnek almasını tavsiye ediyoruz. Bu tarz bağışlarla arkeolojik hazinelerimiz ve geçmişe ait hazinelerimiz zenginleşiyor" dedi.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar