Ünye Kalesi'nde arkeolojik kazılar başlayacak

Ünye Kalesi'nde arkeolojik kazılar başlayacak

Ünye Kalesi arkeolojik kazı çalışması 4 aşamalı bir proje ve etap etap yapılacak.

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Ünye Kalesi'nde arkeolojik kazı çalışmasına bu yıl başlanacağını söyledi.

Çamyar, ilçenin tarihi ve kültürel değerleri arasında ilk sırada yer alan Ünye Kalesi'nin arkeolojik kazı çalışması için 3 yıldır yürüttükleri çalışmanın sonuçlarını aldıklarını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 2017 yılı içerisinde Ünye Kalesi'nde arkeolojik kazıların başlayacağını belirten Çamyar, "Ünye Kalesi, iyi korunmuş kalelerden biri. Biz de Ünye'nin sahibi olduğu bu kültürel ve tarihi varlığımızı şehrimize ve Karadeniz Bölgesi turizmine kazandırmak istiyoruz." dedi.

Kalenin üç medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Çamyar, şunları söyledi:

"Burası Mithridates’in Kalesi ve hem Ünye hem de Karadeniz Bölgesi açısından son derece önemli, iyi korunmuş olan kalelerden biri. Ünye Kalesi ile ilgili üç farklı mülkiyet tipi bulunmaktaydı. Orman arazisi vardı tahsisini aldık, hazine arazisi vardı tahsisini aldık, şahıs arazisi vardı kamulaştırmasını yaptık. Bütün hukuki sıkıntıyı çözdükten sonra Müzeler Müdürlüğü üzerinden kazı yapmakla ilgili yazımızı yazıp görüşmelerimizi yaptık. Yazıyı da elden Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt’a götürdük. 2017'de burada kazı çalışmasına başlanacak. Onlar kazıyı yapacak ekiple anlaşacaklar, biz de Ünye Belediyesi olarak maliyetini ve güvenliğini karşılayacağız."

Ünye Kalesi'nde 4 etaplı yürütülecek olan kazı çalışmasına ilişkin olarak da Çamyar, "Ünye Kalesi arkeolojik kazı çalışması 4 aşamalı bir proje ve etap etap yapılacak. İlk olarak dehlizlerin açılması var. Kazı çalışmasında öncelikle dehlizleri boşaltacağız. Kalede vaftiz odaları var deniliyor, o odalara kadar inilip merdivenler aydınlatılacak. Tamir edilmesi gereken yerler tamir edilecek. Gerekli hava sirkülasyon sağlandıktan sonra turizme kazandırılarak gezilip görülebilecek." diye konuştu.


Benzer Haberler & Reklamlar