Unutulmuş Bir Müze: Galatasaray Mekteb-i Tıbbiyesi Doğa Tarihi Müzesi

Unutulmuş Bir Müze: Galatasaray Mekteb-i Tıbbiyesi Doğa Tarihi Müzesi

Çevre tarihi üzerine akademik çalışmalar yürüten Dr. Semih Çelik, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Arka Oda Toplantıları’nda Osmanlı’nın İlk Doğa Tarihi Müzesi'ni anlatacak.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri İstanbul’una odaklanan “Arka Oda Toplantıları” ile sezon başlıyor.

Yeni sezonun ilk konuğu çevre tarihi üzerine akademik çalışmalar yürüten  Dr. Semih Çelik, “İstanbul’da Unutulmuş Bir Müze: Galatasaray Mekteb-i Tıbbiyesi Doğa Tarihi Müzesi” başlıklı konuşmasında, insan-doğa-bilim ilişkisinin bu topraklardaki evrimine dair anlamlı hikâyeler barındıran Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk doğa tarihi müzesini gündeme taşıyor.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün İstanbul araştırmalarına farklı bir boyut kazandırmak amacıyla düzenlediği “Arka Oda Toplantıları”, bu ay Osmanlı İmparatorluğu’nun Dr. Semih Çelik’i konuk ediyor.

“İstanbul’da Unutulmuş Bir Müze: Galatasaray Mekteb-i Tıbbiyesi Doğa Tarihi Müzesi” başlığını taşıyan konuşmasında Çelik, Osmanlı Arşivleri’nden ve Viyana’daki Naturhistorisches Museum arşivinden derlenen kaynaklar ışığında, 1840’larda Galatasaray Mekteb-i Tıbbiyesi içerisinde faaliyet gösteren Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk doğa tarihi müzesini konu ediniyor. 1835 ile 1850 yılları arasında hizmet veren Galatasaray Mekteb-i Tıbbiyesi Doğa Tarihi Müzesi, kısa müzecilik deneyimine karşın hem insan-doğa-bilim ilişkisinin bu topraklardaki evrimine dair anlamlı hikâyeleri günümüze taşıyor, hem de 19. yüzyılın ilk yarısından itibaren imparatorlukların bilim ve kültür politikalarını belirlemede önemli rol oynayan doğa tarihi müzeleri hakkında detaylı bilgi edinmemizi sağlıyor.

“İstanbul’da Unutulmuş Bir Müze: Galatasaray Mekteb-i Tıbbiyesi Doğa Tarihi Müzesi” başlıklı konuşma, 10 Ekim Perşembe günü saat 18.30’da İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde ücretsiz izlenebilir.

Etkinlik ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır, yerler sınırlıdır.


Benzer Haberler & Reklamlar