Tutankamon'un ninesi sanılan heykel

Tutankamon'un ninesi sanılan heykel

Luksor'da büyük olasılıkla Firavun III. Amenhotep’in karısı ve Tutankamon’un büyük annesi Kraliçe Tiye’ye ait olduğu tahmin edilen heykel bulundu.

Mısır'ın Luksor kentinin batısındaki Antik kent Thebes sınırları içinde yer alan Kom El-Hittan tapınağında; kazıda bulunan diğer heykellerden çok farklı bir kadın heykeli bulundu. Alman Arkeoloji Enstitüsü denetiminde Mısır-Almanya işbirliğiyle yapılan kazılarda bulunan heykelin Firavun III. Amenhotep’in karısı ve Kral Tut adıyla meşhur Firavun Tutankamon’un ninesi Kraliçe Tiye’ye ait olduğu tahmin ediliyor. Ancak heykelin gerçekten Kraliçe Tiye’ye ait olup olmadığına kuşkuyla bakılıyor.

Tapınakta ayrıca büyük bir Amenhotep III heykeli de bulundu. Kom El-Hittan Kazısı Başkanı Dr. Hourig Sourouzian,  Kral III. Amenhotep’in cenazesinin gömüldüğü Kom El-Hittan tapınağında bulunan çöl kumlarının içine gömülmüş III. Amenhotep’e ait heykelin alt kısmını çıkarırken, altında tesadüfen Kraliçe Tiye’ye ait olduğu sanılan heykeli fark ettiklerini söyledi. Heykelin oldukça sağlam ve hatta üzerindeki rengin dahi iyi derecede korunmuş olarak bulunduğunu belirtti.

Mısır Eski Eserler Bakanı Khaled El-Enany, heykeli güzel, seçkin ve benzersiz şeklinde nitelendirerek; "Şu ana kadar burada bulunan tüm heykeller diyorit taşından yapılmış iken, bu nadir heykel alabasterden yapılmış. Öte yandan kraliçenin şu an den bulunan diğer tüm tasvirleri kuvarsitten oyulmuştu. Bu yönüyle hayli özel ve ayrıcalıklı. En kısa zamanda restore edilmesini sağlayacağız" dedi.

Firavun III. Amenhotep’in tapınağı, MÖ. 1390 ile MÖ. 1353 yılları arasında inşa edilmiş, 100 metre genişliğinde ve 600 metre uzunluğunda görkemli bir mimari eser. Tapınakta, kraliyet ailesi mensuplarına, tanrılara ait başka heykeller ve sfenksler bulunabileceği düşünülüyor. Tapınak Nil Nehri’ne yakın olduğu için seller sonucu tahribata uğramış.  MÖ. 27 yılında meydana gelen deprem ve diğer yapılarda yeniden kullanmak için taşlarının yağmalanması da hasarı büyütmüş.  20. yüzyılın sonunda, toprak üstünde, orijinal yapıdan geriye çok az şey kalmıştı. III. Amenhotep’in tahtta oturur vaziyette betimlendiği 720 ton ağırlığında iki devasa Memnon Heykelleri ayakta kalmayı baiaran eserler arasındaydı.

Amenhotep III tapınağında, geçtiğimiz günlerde; Aslan başlı bir savaşçı tanrıçası betimleyen heykel ortaya çıkarrılmıştı. Arkeologlar bu heykeldeski tanrıçanın şeytani güçlere karşı koruyucu tanrıça olabileceğini tahmin ediyorlar. Tapınakta yapılan kazılarda bugüne dek 66 heykel bulundu. Bugüne dek yaşanan pek çok depreme rağmen sağlam kalan heykellerin neredeyse tamamı tapınak inşaası için kullanılan  diyorit taştan yapılmıştı.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar