Türkmenistan İpek Yolu arkeoloji projelerini onayladı

Türkmenistan İpek Yolu arkeoloji projelerini onayladı

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov, ülkenin tarihi İpek Yolu boyunca uzanan bölgelerinde 2018-2021 yılları arasında çeşitli arkeolojik çalışmaların yürütülmesini kapsayan devlet programını onayladı.

Türkmenistan'a yabancı ülkelerden araştırma merkezleriyle ortak projeler yürütülmesini de içeren program, Türkmen Bilimler Akademisi ile Tarih ve Kültür Anıtlarının Korunması Müdürlüğü'nün ortak çalışması sonucu hazırlandı. Türkmenistan'daki antik ve orta çağdan kalma tarihi eserlerin incelenmesi sırasında keşfedilen arkeolojik bulgular temelinde arkeoloji, mimari, etnografya ve tarih konularında pek çok araştırmanın yürütülmesi planlanıyor.

Türkmen Milli Dansı “Küştdepdi” UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeTürkmen Milli Dansı “Küştdepdi” UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde

Program dahilinde, yürütülecek yeni arkeolojik kazıların yanı sıra, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan kültürel ve tarihi anıtların da bu kapsamda restore edilmesi öngörülüyor. Tarihi İpek Yolu'nun önemli bir bölümüne ev sahipliği yapan Türkmenistan, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan önemli arkeolojik anıtlara ve eşsiz tabiat varlıklarına sahip durumda bulunuyor.

QHA
 


Benzer Haberler & Reklamlar