Torbamsı deniz canlısına ait 540 milyon yıllık fosil

Torbamsı deniz canlısına ait 540 milyon yıllık fosil

Çin'de boyu sadece 1 mm, midesi ve ağzı bulunan ama anüsü olmayan, torbaya benzeyen 540 milyon yıllık deniz canlısı fosili, Çinli, Alman ve İngiliz bilimadamlarınca titizlikle inceleniyor. Sonradan balığa evrimleştiği varsayılan canlı, evrim teorisini ispatlamaya çalışanların yeni umudu oldu.

Çin'de boyu sadece 1 mm, midesi ve ağzı bulunan ama anüsü olmayan, torbaya benzeyen 540 milyon yıllık deniz canlısı fosili, Çinli, Alman ve İngiliz bilimadamlarınca titizlikle inceleniyor. Sonradan balığa evrimleştiği varsayılan canlı, evrim teorisini ispatlamaya çalışanların yeni umudu oldu.

Çin'in Şensi (Shaanxi) eyaletinin başkenti Şian (Xi'an) şehrinde kayalık arazide bulunan mikroskobik fosil, uluslararası akademisyen ekibi tarafından inceleniyor. Çin'deki Northwest Üniversitesi, İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi ekiplerinin yanı sıra Çin ve Almanya'da bulunan çeşitli okul ve enstitülerden araştırmacılar da ekibe dahil.
Cambridge Üniversitesi, Saint John Koleji'nin (St John's College, University of Cambridge) 30 Ocak tarihli açıklamasına göre; 540 milyon yıllık olduğu saptanan minik deniz canlısı fosilinin son derece iyi korunmuş olmasından dolayı, biyolojik yapısına dair bilgiler kolaylıkla tahmin edilebiliyor. Araştırma ekibi, Şian'da fosillerin bulunduğu tonlarca kayada tarama yaptı ve aynı türe 50'ye yakın fosil bulmayı başardı.

Yaklaşık 1 mm boyundaki fosilleri, özel çözeltilerle kaya parçalardan ayrıştırarak, elektron mikroskopu altında inceleyen ce CT taraması kullanarak nasıl göründüğünü saptayan araştırma ekibi, onun temsili resimlerini oluşturmayı da ihmal etmedi.


1 Milimetre boyundaki deniz yaratığının ağzı ve midesi bulunmasına rağmen anüsü yok. Anüssüz yaşam formuna sahip fosilin, görünüş olarak buruşuk yapısı ile kese (torba ya da çuval benzeri = Bag-like) andırdığı tahmin ediliyor. Bu da dışkısını ağzından yaptığı ya da dışkı üretmeyecek bir beslenme tarzına sahip olduğu anlamına geliyor. Anüsüz yaşam türünün temsilcilerinden olan canlının büyük ihtimalle deniz dibinde kumda yaşadığı ve çok çok küçük organik maddelerle beslendiği tahmin ediliyor.

Saccorhytus coronarius adı verilen deniz canlısının; solucan, deniz yıldızı, deniz kestanesi, deniz hıyarı gibi omurgazsız ve muhtelif omurgalı deniz canlılarını da kapsayan Dötereostom (Deuterostome) türüne ait olduğuna inanılıyor.

Saccorhytus coronarius, Dötereostom (Deuterostome) türüne ait bugüne dek bulunabilen en yaşlı fosil ve doğal olarak ulaşılabilen en eski tür.

Ancak Saccorhytus coronarius türününü, uluslararası akademik alanda önemli kılan bütün bu özellikleri değil. Ona gösterilen ilginin sebebi, evrim teorisini kanıtlamaya yönelik özelliklere sahip olabileceği inancı.

Evrimci Paleobiyoloji Profesörü ve Cambridge Üniversitesi St John's Koleji Üyesi olan Simon Conway Morris, "Erken dötereostom olarak, bu, kendimiz de dahil olmak üzere çok çeşitli bir tür yelpazesinin ilkel başlangıçlarını temsil edebileceğini düşünüyoruz. Dötereostomların ortak bir atası vardı. Bu tür sayesine biz o ataya çok yaklaştığımızı fark ediyoruz. Çıplak gözle baktığımızda küçük siyah tanecikler gibi görünen fosillerin mikroskop altında sergilediği özellikler bizi şaşırtmayı sürdürüyor. Bu türlerin vücut çevresindeki koniler, canlı avını yerken açılıyor ve dışarıya su veriyor olmalı. Evrim aşamasında bu konilerin solungaca dönüştüğünü biliyoruz. Yani evrim teorisine göre bu canlılardan balıklar türüyor. Onardan da zamanla mememiler... Biz ekip olarak bu canl sayesinde evrimde önemli bir ortak ata yakaladığımıza inanıyoruz" şeklinde konuştu.


Benzer Haberler & Reklamlar