Topkapı Sarayı İstanbul

Topkapı Sarayı İstanbul

Topkapı Sarayı İstanbul

Topkapı Sarayı, Osmanlı sultanlarının ikametgâhı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir.

Fatih Sultan Mehmed tarafından 1460-1478 yılları arasında inşa edilen Saray; Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasındaki tarihi yarımadanın ucundaki Sarayburnu’nda bulunan Doğu Roma akropolü üzerindeki 700.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur.

Saray, yaklaşık dört yüz yıl süreyle imparatorluğun yönetim, eğitim ve sanat merkezi olarak kullanılmasının yanı sıra padişahın evi olarak da kullanılmıştır.

1850'lerin başında Sultanlar, mevcut Saray 19. yüzyılın devlet protokolü ve merasimlerine ilişkin gereksinimleri karşılamakta yetersiz kaldığı için Boğaz’daki Dolmabahçe Sarayı’na taşınmışlardır.

Ancak saltanat hazinesi, Mukaddes Emanetler ve imparatorluk arşivleri Topkapı Sarayı’nda muhafaza edilmiş, bir baba ocağı olması ve Mukaddes Emanetler’i barındırmasından dolayı burada devlet törenleri yapılmaya devam edilmiştir.

19.yüzyılın ortalarında hanedanın Dolmabahçe Sarayı’na taşınmasına rağmen önemini her zaman koruyan Topkapı Sarayı, Atatürk’ün emriyle 1924 yılında müzeye dönüştürülmüştür.


 

Adres: Sultanahmet, Fatih / İSTANBUL

Ulaşım: Topkapı Sarayına ulaşmak için, Taksimden Finiküler ile Kabataş'a ve oradan Tramvay ile Sultanahmet'e; Havalimanından Metro ile Aksaray'a ve oradan Tramvay ile Sultanahmet'e; Kadıköy veya Üsküdar'dan Vapur ile Eminönü'ne ve oradan yürüyerek veya tramvay ile Sultanahmet'e gelerek ulaşılabilir. Sultanahmet Meydanı'na varınca Ayasofya'nın sol yanından yukarı doğru devam eden yol Topkapı Sarayı Müzesi'nin girişi olan Bab-ı Hümayun'a ulaşır.


Telefon: +90 212 512 0480
Faks: +90 212 528 5991
E-Posta: topkapisarayimuzesi@kulturturizm.gov.tr
Internet Adresi: http://www.topkapisarayi.gov.tr/

Giriş Ücreti 40 TL

Ziyaret Saatleri
Yaz Dönemi 09:00 - 19:00
Kış Dönemi 09:00 - 17:00


Hizmetler
Müzekart Satış 
Sesli Rehberlik
Müze Mağazası  
Kiosk 
Cafe  

 


Benzer Haberler & Reklamlar