Tom Hanks ve Rita Wilson, Yunan arkeolojisine bir milyon avro bağışladı

Tom Hanks ve Rita Wilson, Yunan arkeolojisine bir milyon avro bağışladı

Ünlü Hollywood yıldızları Tom Hanks ve eşi Rita Wilson'un Yunanistan'ın Despotiko adasındaki arkeolojik kazılar için yüklü miktarda bağış yaptığı açıklandı. Ünlü çift geçen yıl adadaki arkeoloji kazılarında gönüllü olarak çalışmıştı.

GreekReporter sitesi haberi "Harika Yunan dostu Tom Hanks, Despotiko'nun küçük adacığındaki arkeolojik kazılara bir milyon avro (1,16 milyon $) bağışta bulundu" diye duyurdu.

GreekReporter.com'dan Tasos Kokkinidis'in haberine göre; Yunan kökenli Hollywood yıldızı Tom Hanks ve Pomak asıllı eşi Rita Wilson, önümüzdeki hafta sonu Yunanistan'a giderek, Stavros Niarchos Vakfı (Stavros Niarchos Foundation) tarafından bağışlarından dolayı kendilerine takdim edilecek teşekkür belgesini alacaklar.

 

Despotiko adasındaki arkeoloji kazılara bir milyon avro (1,16 milyon $) bağışlayan çiftin adada hemen her yıl ziyaret ettikleri bir tatil evi bulunuyor.

 

Ünlü çift geçen yaz, arkeolog Yiannos Kouragios yönetiminde süren, yabancı üniversitelerden arkeolog ve öğrencilerin de katıldığı arkeolojik kazılarda gönüllü olarak çalışmıştı.

Adanın içinde yer aldığı Despotiko Körfezinin konumundan dolayı (henüz kesinlik kazanmasa da) prehistorik ve antik çağda deniz haberleşme rotalarında önemli rol oynadığına inanılıyor.

Despotiko adası

Despotiko adası, Ege Denizindeki Kiklad takım adalarının parçası. Antiparos adasının 700 metre güney batısında yer alan Despotiko'daki arkeoloji kazıları, M.Ö. 7. yüzyıldan Roma dönemine dek adanın kült merkezi olduğunu göstermiştir.

Adada, antik mezarlıklar, Apollon tapınağı kalıntıları, kılıçlar, altın takılar, küçük heykeller ve seramik parçaları bulunmuştur. Adadaki kutsal alan Apollon'a adanmışi görünüyor. Arkeologlar yapının yaklaşık 15 metreye 15 metrelik süslü bir cephesini keşfettiler. Kutsal alanın Klasik ve Hellenistik dönemlerde defalarca yıkılıp, yeniden inşa edildiği sanılıyor.

Despotiko, 1207 yılında Venediklilerin, 16. yüzyılda Osmanlıların eline geçmiştir. 17. yüzyıla dek yerleşimcilerin yaşadığı ada bu tarihten sonra korsanların sığınağ haline gelmiş ve zamanla ıssızlaşmıştır. Günümüzde Yunanistan'ın önemli turizm merkezleri arasına yer almaktadır.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar