Tokat'taki Zile Kalesi'nde 2023 yılı arkeoloji kazıları başladı

Tokat'taki Zile Kalesi'nde 2023 yılı arkeoloji kazıları başladı

Anadolu'nun 'tek dolma kalesi' olarak bilinen 4 bin yıllık Zile Kalesi'nde 2023 yılı arkeoloji kazı çalışmaları başladı.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi  (TOGÜ) öğretim üyesiArkeolog Dilek Şengül Ful başkanlığında yürütülen kazılara ,tekrar başlandı. Tokat Valiliğince finansmanı sağlanan kazılara TOGÜ, STK’ lar ve Zile Belediyesi destek veriyor.

Zile Belediye Başkanı Şükrü Sargın, Zile Kalesi Tiyatro kazısının sadece Tokat için değil dünya medeniyetler tarih İçin de önemli olduğunu belirterek ” Geçen yıl başlatılan kazılar da ciddi bulgular elde edildi. İnşallah kayda değer tarihi kalıntılar çıkar. Kazının finansmanında destek olan Sayın Valimiz Numan Hatipoğlu’na, kazı çalışmalarında akademik ekibi sağlayan TOGÜ Üniversitesi Rektörümüz , Fatih Yılmaz, Kazı akademik ekibi Öğretim Görevlileri Murat Tekin, Şengül Dilek Ful, Hatice Uyanık hocalarımıza ve Tokat Müze Müdürümüze ve özellikle bizi bu konuda teşvik edip desteklerini esirgemeyen Türk Tarih Kurumu Eski Bşk Prof. Dr. Birol Çetin hocamıza teşekkür ediyorum” dedi.

Kazının meskün mahal bölgesinde olduğu ancak bu seneki yapılan kazıların belediyeye ait yol ve Bezirhane Parkında yapılacağından kamulaştırma probleminin olmadığı, kazı alanının büyük olduğundan kazının yakın zamanda bitmesi beklenmiyor.Daha önceki kazılar insanların içinde oturdukları, ikamet ettikleri bir bölgede yapılmıştı. Bu sene yapılacak kazılar belediyeye ait yol ve Bezirhane Parkı’nda yapılacağından kamulaştırma problemi yaşanmayacağı ve kazı alanının büyük olduğundan kazının yakın zamanda bitmesi beklenmiyor.

Geçen yıl kazılara Zürih Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Yazılı Taşlar Uzmanı ünlü Arkeolog Prof. Dr. Christian Marek Başkanlığında bir ekip gelmiş, kazı alanında inceleme yaparak "Bu kazı sadece Türkiye için değil, dünya arkeoloji tarihi için de önemli bir kazıdır" demişti.

Kenan Kayhan - tokathaber.com.tr

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar