Tokat'ta HES inşaatında bulunan tarihi eserlerle ilgili resmi açıklama

Tokat'ta HES inşaatında bulunan tarihi eserlerle ilgili resmi açıklama

Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakı; Zile ilçesinde HES inşaatı alanında rastlanan tarihi buluntulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır, Zile ilçesinde HES inşaatı alanında rastlanan tarihi buluntulara ilişkin, "O bölgede tarihe adı geçen fakat nerede olduğu bilinmeyen Roma şehirleri var. Muhtemelen onlardan bir tanesi tesadüfen bulundu diyebiliriz." dedi.

Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı Yücepınar köyü yakınlarında, Çekerek Irmağı üzerinde yapımı süren HES inşaatı için açılan yol sırasında tarihi kalıntılara rastlanılması üzerine Tokat Müzesi yetkililerine haber verildiğini, bunun üzerine alanda başlatılan çalışmaların sürdüğünü aktardı.

Bölgenin güvenlik şeridi çekilerek koruma altına alındığını aktaran Çakır, kalıntıların tesadüfen bulunduğunu söyledi.

Bulunan kalıntılar arasında sütun ve sütun başlarının olduğunu belirten Çakır, "Zile'ye 15 kilometre uzaklığında Çekerek ırmağı kenarında bulundu kalıntılar. Bulunan yapılara bakarak yorum yapmak mümkün. O bölgede tarihe adı geçen fakat nerede olduğu bilinmeyen Roma şehirleri var. Muhtemelen onlardan bir tanesi tesadüfen bulundu diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Olay yerinde hızlı şekilde sondaj kazı çalışması yapılması gerektiğine işaret eden Çakır, "Şehrin sınırlarını belirlememiz gerekiyor. Bir an önce kazı faaliyetinin başlamasını sağlamalıyız. Kazının planlama yapılması gerekiyor. Bunu da hızla yapacağız inşallah. Tahmin ettiğimiz gibiyse bölgemiz için önemli bir kazanım olacak." diye konuştu.

Ekber Türkoğlu - AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar