TİP Açıklaması: Arkeolojik alanda gece arkeolog olmadan çalışılıyor

TİP Açıklaması: Arkeolojik alanda gece arkeolog olmadan çalışılıyor

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Antalya Örgütü, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Antalya'nın Kemer ilçesindeki Phaselis Antik Kenti'nde iki ayrı plaj işletmesi için bir şirkete ihale vermesinin ardından, Milli Park ve Arkeolojik Sit Alanı olan bölgede kanunlara aykırı şeklde beton döküldüğünü ve arkeolog gözetimi olmadan gece çalışma yapıldığını belirtti.

Birinci derece arkeolojik SİT alanı statüsündeki koruma alanı içerisinde yer alan Phaselis Antik Kenti'nin bulunduğu bölgede inşaat çalışmalarının başladığı haberlerinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı, "Doğaya veya tarihi eserlere herhangi bir şekilde zarar verme söz konusu değildir" açıklaması yapmıştı.

Ancak Türkiye İşçi Partisi (TİP) Antalya Şubesi,   bölgedeki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, "Milli Park ve Arkeolojik Sit Alanı olan bölgedeki doğal ve tarihi dokuyu bozarak inşaat çalışmalarına başlanmıştır. Ormanlık alanda iş makineleriyle yol açan şirket, kanuna aykırı olmasına rağmen arkeolog gözetiminde yapılması gereken işleri hava karardıktan sonra gece yapmakta ve alana beton dökmektedir" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

DEĞERLİ BASIN MENSUPLARI
DOSTLAR YOLDAŞLAR !
ÇEVRE SAVUNUCULARI!

Buraya deprem acılarımızı henüz saramadan geldik. Doğa kanunlarından ders almayan idarecilerin ve iktidarın depremi fırsat bilerek Milli Park alanı ve 1. Derece Arkeolojik SİT alanına beton dökmesini engellemeye yapılanın kanunsuz ve vicdansız olduğunu anlatmaya geldik.

Rant ve inşaat çetelerinin Antalya Kemer’de bulunan dünyaca ünlü Phaselis SİT alanı sınırları içerisinde Alacasu ve Bostanlı koylarına saldırması sözün bittiği yerdir.

Hızlı bir biçimde ve tek şirketin girdiği bir ihaleyle alelacele yapılaşmaya açılan alana 20 Şubat günü iş makineleri girmiş, Milli Park ve Arkeolojik Sit Alanı olan bölgede doğal ve tarihi dokuyu bozarak inşaat çalışmalarına başlanmıştır. Ormanlık alanda iş makineleriyle yol açan şirket, kanuna aykırı olmasına rağmen arkeolog gözetiminde yapılması gereken işleri hava karardıktan sonra gece yapmakta ve alana beton dökmektedir.

1.DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANI ve Milli Park olmasına rağmen, günübirlik alan olarak düzenlenen projeye izin veren Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Kararı yargıya taşınmıştır. Çok geç olmadan yargının bir karar vermesi gerekmektedir çünkü Alacasu Milli Park alanı, doğal özelliklerini kaybedecektir.

Bakanlığın iki ayrı koyda uygulamaya başladığı bu proje kapsamında günübirlik tesisler, restoran, kafeterya, otopark, karşılama merkezi, cankurtaran ünitesi, duş ve tuvaletlerden oluşan çok sayıda yapı inşa edilecektir. Projenin inşası için ahşabın yanı sıra PVC, demir ve alüminyum gibi malzemeler kullanılacaktır. Projeyle ilgili ihale dosyasında yer alan bilgilere göre 2892 metreküplük derin kazı yapılacağı belirtilen arazide 1139 metreküp beton kullanılacaktır. Alanın arkeolojik kazıları tamamlanmış değildir.

Antalya, Kemer' in en önemli değer ve arkeolojik alanlarından olan dünyaca ünlü Phaselis Antik Kenti Ören Yerine ilişkin olarak "Bütünleyici Kıyı Alanı" gibi bir isim vererek alanı betonlaştıracak ve çok fazla insan sirkülasyonuna izin verecek projede çevresel duyarlılık, kamu yararı, ileride topluma aktarılacak ekolojik yarar ve tarihi değer bulunmamaktadır. Çamyuva ve Tekirova halkı da bu projeye karşıdır.

İhaleye ilişkin projenin herkesten saklanması, projenin Antalya bileşenleriyle tartışılmadan hızlı bir biçimde bu acılı günlerde inşaata girişilmesinin nedenlerini anlamak mümkün değildir.

Bir tarafta doğal afet olan depremle uğraşırken öbür tarafta kendi ellerimizde afetler yaratmaktayız. Doğal alanları bozmakta, iklim krizini tetiklemekte, ekosistemi bozmaktayız.

Bu projeye bir an önce son verilmesini halkımız adına talep ederiz.

TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ
ANTALYA İL ÖRGÜTÜ

 


Benzer Haberler & Reklamlar