Tekkeköy Arkeoloji Vadisi'nde Sempozyum Hazırlığı

Tekkeköy Arkeoloji Vadisi'nde Sempozyum Hazırlığı

10.Uluslararası Karadeniz arkeoloji Sempozyumu düzenleme heyeti Tekkeköy’de Mayıs ayında sempozyum düzenlenmeye karar verdi.

Ondokuz Mayıs Üniversites i(OMÜ) Arkeoloji Bölümü, Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, Tekkeköy Belediyesi ve KATAP (Karadeniz Tarih Araştırmaları ve Çevre Platformu) işbirliğiyle 10.Uluslararası Karadeniz Arkeoloji Sempozyumu’nu düzenleyen heyet Tekkeköy Arkeoloji Vadisi ziyaretleri esnasında Tekkeköy’de Mayıs ayında bir sempozyum düzenlenme kararı aldı.

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, "10. Uluslararası Karadeniz Arkeoloji Sempozyumu için ilimizde toplanan değerli hoca ve akademisyenlerimizi ilçemizde ağırlayıp Arkeoloji Vadimizi gezdirdik. Hocalarımız alanı çok beğendi ve Arkeolojik kazı çalışmaları ile tarihi bir sempozyum düzenleme karar aldı. İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan ve Karadeniz’deki ilk insan yerleşkesi olan Arkeoloji Vadimiz tarihi çalışmalar, sempozyumlar ve bu gibi etkinliklerle yerli yabancı herkes tarafından tanınacak. Mayıs ayı gibi ilçemizde Tekkeköy Arkeoloji Vadimizde yerli yabancı değerli hocalarımızın katılımıyla çok geniş ve önemli bir Arkeoloji Sempozyumu düzenlemek konusunda tüm üzerimize düşenleri yerine getireceğiz. Artık ilçemiz önemli tarih araştırmalarının ve sempozyumların yapıldığı bir arkeoloji kenti olacak" şeklinde konuştu.
Karadeniz Arkeoloji Sempozyumu’na katılan Prof. Sümer Atasoy, "İstanbul Üniversitesi’nde öğretim görür iken Samsun ve Karadeniz Bölgesi’yle ilgili çalışmalarım nedeniyle bu bölgeye ilgi duydum ve yıllardan beri bu bölgede çalışmalar sürdürmekteyim. Buraya ise 0MÜ, Selçuk Üniversitesi ve Tekkeköy Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği 10.Uluslararası Karadeniz Arkeoloji Sempozyumu’na katılmak maksadıyla geldik. Sempozyumumuz sonunda yine Tekkeköy Belediyesi’nin davetlisi olarak heyetimiz ile birlikte Tekkeköy’de Arkeoloji Vadisi olarak isimlendirilen tarihi alana bir ziyaret gerçekleştirdik. Tekkeköy Belediyesi tarafından yapılan bu bölgede yaşamış olan insanların yapmış oldukları eserlerin sergilendiği imitasyon eşyaların ve materyallerin sergilendiği müze evi gezdik. Müze ev gerçekten çok güzel eğitici ve öğretici bir müze ev olarak tanzim edilmiş. Tekkeköy Belediyesi yetkililerini böyle güzel bir çalışmayı hayata geçirmiş oldukları için kutluyorum" dedi.

Sempozyumu düzenleyen OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Davut Yiğitpaşa ise, "Hocamızın bahsettiği gibi Selçuk Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz ve Tekkeköy Belediyesi ile birlikte ortaklaşa düzenlediğimiz 10. Uluslararası Karadeniz Arkeoloji Sempozyumu Karadeniz’de uluslararası anlamda düzenlenen ilk sempozyum. Bu sempozyumun oluşmasında katkı sağlayan Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar’a ve Kültür Müdürü Şeref Aydın’a teşekkür ederiz.

Sempozyumumuza yurt içi ve yurt dışından toplan 68 akademisyen katıldı. Bunların 23’ü yabancı katılımcı. Özellikle Oxford Üniversitesi’nden gelen Goşa hoca Karadeniz Arkeoloji Araştırma Enstitüsü Başkanı ve Başkan Yardımcısı Sümer hocamız kongremize ayrı bir güç kattı. Yerli yabancı herkesin dikkatini Tekkeköy Arkeoloji Vadisi’ne çekeceğiz. Tabii bu konuda Somut adımlar atmalıyız. Çalışmalarımızı yayın haline getireceğiz bastırmalıyız. Tekkeköy’de 2017 yılında mayıs ayında bir arkeoloji sempozyumu düzenleyeceğiz. Bu çok önemli olacak. Sempozyumun Tekkeköy’de yerinde yapmak daha anlamlı olacak özellikle açık alanda olması daha da önemli. Tekkeköy’ü yerli yabancı tüm düzenlenen çalışmalarda tanıtacağız. Romanya’da düzenlenecek sempozyumda sunumda Tekkeköy Arkeoloji Vadisi’ni tanıtmayı amaçlıyorum. Ayrıca bu alan ve imitasyon müzesi çok güzel bir alan haline gelmiş. Çalışmalar için Tekkeköy Belediyesi’ni tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

İHA


Benzer Haberler & Reklamlar