Tatların Yeraltı Şehri: Acıgöl Tatların Yeraltı Kenti

Tatların Yeraltı Kenti nerededir? Tatların Yeraltı Şehri'ne Nasıl Gidilir?

Tatların Yeraltı Şehri; Nevşehir'in, Acıgöl beldesinin 10 kilometre kuzeyindeki Tatların beldesinin Kale olarak adlandırılan tepesinde keşfedilen yeraltı yerleşim alanıdır.

1975 yılında keşfedilen yeraltı şehrinin ilk olarak 1991 yılında iki katı ziyarete açıldı.

1991 yılında ziyarete açılan yeraltı şehri ise, mekânlarının büyüklüğü, erzak depolarının fazlalığı ve kiliselerin çokluğu nedeniyle diğerlerinden farklıdır. Yeraltı şehri oldukça geniş alanlara yayılmış, ancak küçük bir kısmı temizlenebilmiştir. Yeraltı şehrinin en önemli özelliği diğer yeraltı şehirlerinde bulunamayan tuvalete sahip olmasıdır.

Acıgöl ilçesi sınırlarında yer alan Yeraltı Şehri, Özlüce ve Mazi Yeraltı Şehirleri’yle benzerlik göstermektedir. Tüneller ve dehlizlerle birbirine bağlanan büyük salonlar, bazalt taşı kullanılarak yapılmış kemerli mekanlar, kaya oyma mekanları bulunmaktadır. Bugüne kadar üç girişi saptanan Yeraltı Şehrinin bir girişinde her iki tarafı yüksek taşlarla desteklenmiş giriş kapısı vardır. Bu kapı yatay bir taşla da korunmuştur.

Tatların’ın sivil yerleşim mekanı olmaktan çok askeri ya da dini amaçlarla kullanılan bir manastır ya da Garnizon tipinde yerleşim içerdiği tahmin etmektedirler. Yeraltı Şehri’nin orijinal girişi yıkılmıştır.

Sağ taraftaki nişin içinden aşağıya doğru oyulan ve halk tarafından “Zindan” olarak adlandırılan mekanda 3 iskelet bulunmuştur. Tuvaletin de yer aldığı bu ana mekanın sağ tarafında kiler ve mutfak bulunmaktadır. Bu alanın Roma Dönemi’nde mezarlık olarak kullanılmış, Bizans Dönemi’nde de kiler olarak kullanılmış olduğu tahmin ediliyor.

İkinci girişte ahır yer almaktadır. Daha önce erzak deposu olarak kullanıldığı şüphesiz olan bu geniş mekan sütunlarla desteklenmiştir. Tabanında beş adet ambar bulunan mekanda, tavan kısmında yeraltı yerleşiminin başka mekanlarına ulaşabilen havalandırma bacası yer almaktadır.

Birinci büyük mekan ile ikinci büyük mekan dar koridorla birbirine bağlanmaktadır. Zikzak biçimli bu koridorda tuzak ve bağlantıyı kesen sürgü taşı bulunmaktadır.

Tatların Yeraltı Şehri'ne Nasıl Gidilir?

Tatların Yeraltı Şehri, Nevşehir’in Acıgöl ilçesine 10 km uzaklıkta bulunan Tatların beldesi sınırlarında bulunmaktadır. Ulaşım yönünden sorun yaşamayacağınız yeraltı şehrine günü birlik ziyaretle Nevşehir’den hareket eden otobüslerle gidebilirsiniz.

Nevşehir – Acıgöl arasındaki mesafe ise 25 km civarındadır. Nevşehir istikametinden gelecekseniz Nevşehir – Acıgöl – Tatlarin istikametini, Aksaray istikametinden gelecekseniz Aksaray – Acıgöl –Tatlarin istikametini kullanmanız gerekecek. Aksaray – Acıgöl arası mesafe ise 50 km civarındadır.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar