Tarihi kazı alanında insan iskeletleri bulundu

Tarihi kazı alanında insan iskeletleri bulundu

Amasra'da 2 yıldır devam eden kurtarma çalışmaları sırasında beton blokların arasında insan kemikleri görüldü.

BARTIN: Bartın'ın Amasra ilçesindeki inşaat kazısında, Ceneviz dönemine ait olduğu tahmin edilen tarihi yapıyla ilgili kurtarma kazısı yapıldığı sırada insan iskeletlerine rastlandı.

Helenistik, Arkaik, Klasik, Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda eserin bulunduğu bildirilen ilçede, yaklaşık 2 yıl önce Boztepe Mahallesi'ndeki inşaat temeli kazısı, alanda Ceneviz dönemine ait olduğu tahmin edilen tarihi yapı bulunması nedeniyle Karabük Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nca durduruldu.

Alanda, Amasra Müze Müdürlüğünce yapının ortaya çıkartılması için başlatılan kurtarma kazısı ise sürdürülüyor.

Müze Müdürlüğü denetiminde yaklaşık 2 yıldır devam eden kurtarma çalışmaları sırasında beton blokların arasında insan kemikleri görüldü.

"Tespit edebildiğimiz 20 iskelete rastladık"

Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçede bugüne kadar tesadüfen bulunan eserlerin, resmi kazılarda çıkabilecek eserler ve yapılar konusunda ciddi beklentilere ışık tuttuğunu söyledi.

Amasra'da kazı çalışmalarının yıllardır planlanmasının ve yakın zamanda çalışmalara başlanması için hazırlıkların yapılmasının yanında ilçede hemen hemen tüm inşaat kazılarında tarihi esere rastlandığını vurgulayan Aydın, şunları kaydetti:

"Tabi biz bu planlamalarımızı yaparken yine ilçemizdeki bir inşaat kazısında Ceneviz dönemine ait olduğunu tahmin ettiğimiz blok yapılarla karşılaştık. Bu yapıların ne olduğuna ilişkin kurtarma kazısını sürdürürken şu ana kadar tespit edebildiğimiz 20 iskelete rastladık. İlçedeki gerek inşaat kazısı, gerekse resmi kazılarda insan kemiklerine rastlanılması çok nadir bir durum. Şu anda net bir şey söylememiz mümkün değil. Bu insan iskeletlerinin hangi tarih veya döneme ait oldukları, uzmanların incelemesinden sonra ortaya çıkacak. Bölgedeki kazı çalışmalarımız ileriki günlerde devam edecek."

AA Selim Bostancı 


Benzer Haberler & Reklamlar