Suudi Arabistan'ın Deve Sitesi kabartmaları özgün çıktı

Suudi Arabistan'ın Deve Sitesi kabartmaları özgün çıktı

Arabistan'da geçtiğimiz yıllarda keşfedilen kayalara doğal boyutlarda çizilmiş deve kabartmalarının, Pers ve Nebati kültürü etkisinde çizilmiş diğer kaya sanatlarının aksine özgün Arap stili olduğu belirtildi.

Suudi Arabistan'ın kuzeybatısındaki Cevf Bölgesinde M.Ö. 1. ya da 2. yüzyıldan kaldığı sanılan kayalıklara doğal boyutlarda çizilmiş deve kabartmalarının özgün Arap resim sanatı açısından önemli olduğu ortaya çıktı.

Rölyef figürlerinin analizi ve Nebati (Nabataean) ile Pers sanatı etkisindeki diğer kaya resimleri ile karşılaştırılması sonucunda hazırlanan bilimsel makaleye göre resimler  etkiden uzak bir Arap geleneğine ait.

Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nin (CNRS - Le Centre national de la recherche scientifique) açıklamasına göre; Suudi Arabistan'ında 2016 yılında keşfedilen Deve Sitesi kayalıklarında Fransız-Suudi ortaklığında gerçekleştirilen araştırmalar sürüyor.

Kayalara oyulmuş kabartma heykeller Arap Yarımadası'nda kaya sanatının dikkat çekici örneklerinden ancak bazıları eksik ve bir kısmı harap olmuş durumda. Doğal şartların doğurduğu tahribata rağmen kaya resimlerinden geriye kalanlar görenleri şaşırtmaya yetiyor. Hayvanların doğal boyutlarda ve günlük yaşamdaki halleriyle yansıtıldığı kabartma resimlerinden birinde bir deve ile bir eşek ya da katır adeta konuşuyor gibi resmedilmiş.

CNRS ve Suudi Arabistan Ulusal Miras ve Turizm Komisyonu (SCTH - Saudi Commission for Tourism and National Heritage) arkeologları Suudi Arabistan'ın kuzeybatısında kayalara oyulmuş rölyef deve figürlerinin  M.Ö. ilk yüzyıllara ait olduğu tahmin ediyorlar. 

 Antiquity dergisinde Guillaume Charloux, Hussain al-Khalifah, Thamer al-Malki, Romain Mensan imzasıyla yayınlanan Antik Arabistan'da kaya rölyefleri sanatı: Cevf Bölgesinden yeni kanıtlar (The art of rock relief in ancient Arabia: new evidence from the Jawf Province) başlıklı makalede yayınlanan bilgilere göre; Deve sitesindeki kabartmalar Suudi Arabistan'daki diğer kaya sanatı eserlerinden ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ülkenin en ünlü arkeolojik alanıları arasında yer alan Medine Bölgesi'ndeki İslam öncesi arkeolojik sit alanı Medain Salih (Al Ḩijr) sitesindekilerden bile ayrı stile sahip.  

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar