Suudi Arabistan arkeolojik ve kültürel mirasını dijital arşive aktardı

Suudi Arabistan arkeolojik ve kültürel mirasını dijital arşive aktardı

Suudi Arabistan'da arkeolojik siteler ve kaçak kazılardan elde edilen, yurt dışına kaçırıldıktan sonra iade edilen tarihi eserler, uluslararası standartlara uygun şekilde tansniflenerek, dijital arşive aktarıldı.

Suudi Arabistan Turizm ve Ulusal Miras Komitesi (SCHT), Ulusal Eserlerin Dijital Kayıt Projesi ile 53 binden fazla tarihi eseri restore ederek, tasnifledi ve dijital arşive aktardı

Ulusal Eserlerin Dijital Kayıt Projesi, ülkedeki arkeolojik siteler, kaçak kazılar ve yurt dışına kaçırılan tarihi eserleri, kültürel miraslar ürünlerini, anıtları ve antik kentleri kapsamlı şekilde dijital arşivde belgelemeyi ve kaydetmeyi amaçlıyor. Proje, her eser için modern coğrafi veriler, dijital veri tabanları, haritalar, resimler ve grafiklerle uyumlu çok boyutlu dijital harita içeriyor.

SCHT Tarihi Eserler Kayıt ve Koruma Genel Müdürü Dr. Nayef el-Kanur, Kral Selman bin Abdulaziz’in SCHT Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenmesinden bu yana yurt dışından getirilen yaklaşık 32 bin, yurt içinden de yaklaşık 22 bin eserin yer aldığı yeni dijital arşivin, eserlere dair detaylı bilgiler içerdiğini aktardı.

Tarihi eserlerin birçok şekilde yurt dışına kaçırıldığına işaret eden Dr. Nayef el-Kanur, başta petrol sektörü olmak üzere yabancı şirketlerin çalışanlarının saha çalışmaları yaptıkları sırada buldukları eserleri yurt dışına kaçırdıklarını ya da kendi ülkelerindeki müzelere verdiklerini belirtti.

Kanur, tarihi eser hırsızlarının kimi zaman antik kentlerde kazılar yaptıklarını, bilinçsizce yaptıkları bu kazılarla ayrıca zarar verdiklerini, Arap Yarımadası’nın tarihine yönelik önemli bilgileri yok ettiklerini belirtti.

SCHT’in Suudi Arabistan’a ait eserlerin yurt içi ve yurt dışından toplanmasına büyük önem verdiğini ifade eden Tarihi Eserler Kayıt ve Koruma Genel Müdürü, bu yüzden tarihi eserlerin önemine dair farkındalık oluşturulması ve bu eserlerin korunması için çalışmalar yapıldığına dikkat çekti. Bu eserlerin yurt dışına çıkarılmasında payı olan veya bir şekilde bu eserleri elde etmiş olan vatandaşlara, eserlerin geri iade edilmesi için bir mesaj gönderen Dr. el-Kanur, bu eserlerin SCHT’in Tarihi Eserler ve Müzeler Bölümü’ne teslim edilmesini istedi.

Öte yandan SCHT tarafından geri kazandırılan en önemli parçalardan birinin, M. Ö 4 bin yıllarına ait yarım insan gövdesi heykeli olduğu ifade edildi.

Şarku'l Avsat Türkçe


Benzer Haberler & Reklamlar