Suriye'den kaçırılan 51 tarihi eser, Cilvegözü sınır kapısında yakalandı

Suriye'den kaçırılan 51 tarihi eser, Cilvegözü sınır kapısında yakalandı

Gümrük Muhafaza ekipleri, Türkiye'ye giriş yapmak üzere Cilvegözü Gümrük Kapısı'na gelen bir araçta 51 parça tarihi eser ele geçirildi. Arkeologlar Türkiye Suriye sınırında yakalanan tarihi eserlerin Mezopotamya uygarlıklarına ait olduğunu tespit ettiler.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Suriye'den Türkiye'ye giriş yapmak üzere sınıra gelen bir araç, gümrük kontrolleri esnasında dikkati çekti.

Aracın direksiyonu ile ön camı arasında üzeri kumaşla örtülü bölümde yapılan kontrolde, örtü altına gizlenmiş çeşitli insan ve hayvan figürleri görüldü.

Söz konusu figürler, Cilvegözü Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince tarihi eser olabileceği şüphesiyle incelenmek üzere Hatay Müze Müdürlüğüne gönderildi.

Arkeologlar tarafından yapılan analizlerde, 51 figürün Mezopotamya kökenli olduğu, fildişi ve hayvan kemikleri kullanılarak yapıldığı, mobilya veya benzeri bir kullanım eşyasını süslemek amacıyla üretilmiş orijinal kültür varlıkları olduğu belirlendi.

Milattan önce 2750-2250 yıllarını kapsayan dönemin ürünü olduğu düşünülen kemik figürlerinin, Ur kral mezarlarında bulunan ve British, Bağdat, Louvre, Şikago Üniversitesi, Suriye Deyr-ez-Zor müzeleri gibi yerlerde sergilenen figürlerle benzerlik gösterdiği tespit edildi.

Arkeologlar tarafından orijinallik tespiti yapılan tarihi eserler koruma altına alındı.

Olayla ilgili Reyhanlı Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde soruşturma başlatıldı.
 


Benzer Haberler & Reklamlar