Mezopotamya Haberleri

Vanda Zernaki Tepedeki gizemli antik kentte Aramice kitabeler bulundu

Van'da Zernaki Tepe'deki gizemli antik kentte Aramice kitabeler bulundu

Tarihte ilk kez ızgara planlı kent sisteminin izleri bulunarak Hippodamos Planı'nın, Hippodamos'dan asırlar önce kullanıldığının kanıtlandığı Van'da Zernaki Tepe'de arkeoloji açısından önemli bir ilk keşif daha gerçekleştirildi ve dış surların beden…

Atilla Engin: Oylum Höyükte kayıp bir ülke bulmuş olabiliriz

Atilla Engin: Oylum Höyükte kayıp bir ülke bulmuş olabiliriz

Oylum Höyük kazılarına liderlik eden Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin, tarihi metinlerde geçen Nuhaşşe ülkesinin Halep’in güneyinde değil, kuzeyinde yani Anadolu sınırında yer alması gerektiği…

Oylum Höyükte 4 bin yıllık nar kabuğu bulundu

Oylum Höyük'te 4 bin yıllık nar kabuğu bulundu

Kilis'teki Oylum Höyük arkeoloji kazılarında Orta Tunç Çağına tarihlenen yerleşim tabakası içinde bulunan nar kabuğu Yanarak kömürleştiği için çürümeden günümüze ulaşabilmiş...

Sümerlerin kullandığı dünyayı değiştiren 9 icat

Sümerlerin kullandığı dünyayı değiştiren 9 icat

Eldeki bilgilere göre sümerlerin icadı olduğu sanılan ama arkeolojik bulgulara göre çoğunun daha önceki çağlarda da kullanıldığı anlaşılan, dünyanın değişimini etkilemiş 9 önemli icat.

National Geographic yazarı Büyük Kirosu yere göğe sığdıramadı!

National Geographic yazarı Büyük Kiros'u yere göğe sığdıramadı!

Büyük Kiros olarak bilinen Pers imparatoru II. Kiros Kimdi? Büyük bir fatih, zeki bir emperyalist ve iyi savaşçı olduğuna kuşku yok. National Geographic'ten Kristin Baird Rattini'ye sorarsanız merhamet timsali, olağanüstü hoşgörülü ve iyinin iyisi…

Dr. Omura: Kamanda İpek Yolundan daha eski bir yol var

Dr. Omura: Kaman'da İpek Yolu'ndan daha eski bir yol var

Kırşehir'de 4 bin 300 yıl öncesine ait yanmış saray kalıntısı bulunduğunu belirten Kalehöyük Arkeoloji Kazıları Başkanı Dr. Sachihiro Omura, buradan İpek Yolu'ndan daha eski bir ticaret yolu geçiyor. En az 10 bin yıllık bir yol var burada, yolun…

DNA analizlerine göre Anadolunun ilk çiftçileri yerel avcılardı

DNA analizlerine göre Anadolu'nun ilk çiftçileri yerel avcılardı

Göç yollarının ortasında kalmasına rağmen Anadolu avcı toplayıcılarının gen havuzunun 7.000 yıl boyunca çok az değiştiğini savunan DNA araştırması, Anadolu'ya çifçiliğin Mezopotamya'dan geldiği iddialarını desteklemiyor, Anadolu'nun ilk çiftçilerinin…

Kafkasyalılar, Kızılderililer ve Sibiryalılar akraba çıktı!

Kafkasyalılar, Kızılderililer ve Sibiryalılar akraba çıktı!

Max Planck İnsan Tarihi Bilim Enstitüsü ve Berlin Arkeoloji Enstitüsü'nün Kafkas Genetiği araştırmasına göre, 2-3 bin yıl önce Kuzey Kafkasya'daki tüm halklar genetik olarak birbirlerine çok benziyor ve göç analizlerinde Amerika, Sibirya ve Güney…

Iraklı ünlü arkeolog Dr. Lamia Al Gailani Werr vefat etti

Iraklı ünlü arkeolog Dr. Lamia Al Gailani Werr vefat etti

Irak arkeolojisi bir hafta içinde iki önemli kadın uzmanını kaybetti. Geçtimiz hafta pazar günü Irak Ulusal Müzesi'nin ilk kadın yöneticisi Bahija Khalil Ismail'in ölümünden 5 gün sonra Iraklı ünlü arkeolog Dr. Lamia Al Gailani Werr'in Ürdün'ün…