Stonehenge yakınında 'olası' Neolitik mezar höyüğü keşfedildi

Stonehenge yakınında 'olası' Neolitik mezar höyüğü keşfedildi

Drone ile görüntülenen ve ölüler için kullanıldığı düşünülen Stonehenge ve Avebury Arasındaki 5.000 Yıllık ‘Ölüler Evi’ arkeologlar tarafından kazılmaya başlandı.

Arkeologların tahminlerine göre muhtemelen 5.000 yıldan öncesine dayanan olası ‘Ölüler Evi’ Stonehenge’i inşa edenlerin atalarını barındırıyor olabilir.

Cat’s Brain’de (Wiltshire, Pewsey Vale) bulunan ‘Long Barrow’ tipi (dikdörtgen tümülüs) bir Neolitik mezar höyüğü, arkeologlar tarafından kazılmaya başlandı. 50 yıldır bölgede detaylı bir anıt kazısı yapılmamıştı.

Bu tümülüs, Avebury ve Stonehenge taş çemberlerinin arasında, bir çiftçinin tarlasının ortasında bulunuyor. Jeolojik  araştırma sırasında bulunan derin oyuklar sayesinde tümülüsün varlığı on yıllardır biliniyordu.

Ne var ki, iç odanın bir kısmının hala varlığını koruduğu ancak yakın zamanda bir drone ile havadan kaydedilen görüntülerden öğrenildi. Önceden, odanın yıllar boyu süren tarım faaliyeti sebebiyle kaybolduğu düşünülüyordu.

Tümülüsün ilk hali, iki hendek arasında bulunan ve muhtemelen hendeklerden kazılan toprağın yığıldığı höyük ile kaplı olan merkezi bir mezar odasından oluşuyordu.

Uzmanlar, yapının bugüne kalan kalıntılarını bulmanın şaşırtıcı olduğunu ve höyüğün MÖ 3.600 civarında gömülmüş insan kalıntıları içerebileceğini söylüyor.

Reading Üniversitesi Arkeoloji Saha Okulu araştırmasının, Britanya’nın ilk tarım topluluklarının ve anıt kurucularının yaşadığı erken Neolitik Dönem’e ait önemli bulgular sağlayacağı umuluyor.

Arkeoloji Saha Okulu’ndan Doktor Jim Leary’e göre: “Bu tip tümülüsleri tam olarak incelemek için yakın zamana kadar hemen hemen hiç fırsatımız olmadı. Şimdi ise son teknoloji ve teknikleri kullanarak dikkatli bir kazı yürütme şansımız var.”

“Stonehenge’i inşa edenlerin ataları olabilecek gömülü kalıntıları keşfetmek inanılmaz bir projenin pastasının üstündeki kiraz olarak görülebilir.”

Tümülüs, Britanya’da ilk tarım topluluklarının görüldüğü ve ilk anıtların yapıldığı geç Neolitik Dönem’e ait. Wiltshire’de son Long Barrow tipi bir tümülüsün incelenmesi 1960’larda gerçekleşmişti.

Üstteki toprak tabakasının temizlenmesinin ardından iki hendeğin izi ve taban alanının ana hatları açığa çıktı.

Ekip, Arkeoloji Saha Okulu projesini arkeolojik kalıntıları kazarak ve analiz edilecek olan eserleri, kemikleri ve diğer çevresel kanıtları geri kazanarak üç yıllık projeyi tamamlamayı planlıyor.

Arkeoloji Saha Okulu’nun yöneticilerinden Amanda Clarke şunları söylüyor: “İngiltere’nin ilk anıtlarından birinin müthiş keşfi, tarihin bu önemli dönemine dair nadir rastlanan bir bakış açısı sunuyor.”

“Binlerce yıldır unutulmuş ve gizlenmiş önemli bir binaya ayak basıyoruz.”

Saha Okulu, Cat’s Brain tümülüsüne ek olarak, Marden’deki taş yapıt üzerine de çalışıyor. Pewsey Vadisi’nde MÖ 2.400 civarında inşa edilmiş yapıt, bölgenin en büyük taş yapıtı olmasına rağmen üzerinde çok az arkeolojik inceleme yapılmıştır.

Pınar Günler - Arkeofili.com (The Telegraph. 12 Temmuz 2018)


Benzer Haberler & Reklamlar