Slovakya'da 3200 yıllık miğferler ve zırh parçaları bulundu

Slovakya'da 3200 yıllık miğferler ve zırh parçaları bulundu

Kösice'de geçen yıl mantar toplayan bir Slovakyalı tarafından bulunan Bronz Çağı miğfer ve zırh parçaları Doğu Slovakya Müzesi'nde sergilenmeye başlandı. İki bronz miğfer, iki spiral kol zırhı ve iki koruyucu zırh parçasının yaklaşık 3 bin 200 yıllık olduğu belirtildi.

3200 yıllık nadide Bronz Çağı kaskları Doğu Slovakya'da bulundu

Kösice'deki Doğu Slovakya Müzesi geç Bronz Çağı'ndan (Tunç devri) kalma nadide iki bronz miğfer ile sarmal iki kol koruma zırhı parçası ile yanakları korumak için kullanılan levhaları sergiye açtı.

Geçtiğimiz yıl Kösice'nin Michalovce ilçesindeki Trhovište köyü yakınlarında mantar toplayan bir vatandaş tarafından bulunduğu belirtilen zırh parçalarının bu yılın ocak ayında müzeye bağıçlandığı açıklandı.

SITA haber ajansının verdği bilgilere göre; bağışçının adı açıklanmazken bulunan zırh parçalarının son derece nadide eserler olduğuna dikkat çekildi.

Arkeolog Dárius Gašaj tarafından Bölgesel Anıt Kuruluna rapor edilen eserlerin yaklaşık 3 bin 200 yıllık olduğu ve bronz çağına tarihlendiği belirtildi.

Doğu Slovakya Müzesi müdürü Róbert Pollák; “Paha biçilmeyecek değerdeki bulgular, kısmen birbirine yapışmış iki Bronz kask ile iki çift koruyucu yanak yastığı ve iki sarmal kol zırhı parçasından oluşuyor. Eserleri bulan vatadaşımız adını gizli tutmak istiyor" dedi.

Arkeolog Dárius Gašaj; "Tunç Çağı'na ait kasklar sadece Slovakya için değil, Avrupa'da açısında da önemli ve nadir arkeolojik keşiflerden. Batı Avrupa'ya özgü Trhovište'nin kaskları literatüre kendi adıyla geçecek kadar benzersiz. Süslenmiş kenarlara ve üst kısmında muhtemelen bir tür tuğ veya tüy tutturulması için oluşturulmuş özel bir oluğa sahip. Bunun taşıyıcının statüsünü, konumunu ve gücünü sembolize ettiğini düşünüyoruz.  Zırhın yanlardaki ve alt kenarlarındaki diğer deliklerin koruyucu yanak zırhlarını tutturmak için açıldığı anlaşılıyor. Daha önce bunlara benzeyen sadece 3 parça bulunabilmiş. Alplerin doğu bölgesinde bulunan zırh parçaları benzer ama bunlar daha farklı. Trhovište'den kaskların kimler tarafından kullanıldığını henüz tespit edemedik. Ama muhtemelen üst düzey asker sınıfınca kullanılıyordu. Kasklar kullanılmış ve zaman zaman onarılmış. Milattan önce 12. ve 10. yüzyıllar arasında imal edildiklerini tahmin ediyoruz" dedi.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar