Sibirya Ejderhası başka ejderhalara benzemiyor

Sibirya Ejderhası başka ejderhalara benzemiyor

1970'li yılların ortalarında bulunan 8 kemer tokasındaki ejderha sembolü 'eşsiz' olduğu ve kemer tokalarının sahte değil orijinal olduğu açıklandı.

Sibirya’da bulunan yılan kıvrımı şekilli ejderha figürlerinin, bugüne dek  bulunan Çin'in ünlü ejderha betimlemeleri ve mitolojik tasarımlardan hayli farklı olduğu belirtildi.

Rus arkeologlar 2 bin yıllık olduğunu tespit ettikleri figürün, eşsiz olduğunu savunuyor. Bu sonuçlara göre ejderha literatürüne, "Sibirya ejderhası" ya da diğer adıyla "Iyussky ejderhası" eklenmiş olacak.

1970'li yılların ortalarında, Rusya Federasyonuna bağlı Hakasya Cumhuriyet’inin Iyus eyaleti topraklarında, çiftçi Sergei Fefelov tarafından tarla sürülürken sekiz tane ejderha figürlü kemer tokası bulmuştu. Sergei Fefelov, başlangıçta metali traktörün parçası sanarak korktuğunu ama indiğinde huş ağacından kabuğa sarılmış tokaları bulduğunu söylemişti.

Daha sonra alanda yapılan arkeolojik kazılarda, 271 parça tarihi eser kalıntısı ve kırmızı bronzdan yapılmış irice bir kazanı bulundu.

Alanda bulunan eserler üzerine yapılan son araştırmaların sonuçları, Rus Bilimler Akademisinin Sibirya şubesinin yayaınladığı Sibirya Bilimi (Science of Siberia) dergisinde yayınlandı.

Siberiantimes.com sitesinin haberine göre, dergideki makalede, traktörle sürülen tarlada bulunan kemer tokalarının üzerindeki ejderha motifinin; mitolojik yaratıklardan, diğer ejderhalardan, özellikle de Çin'deki ünlü ejderlerden farklı olduğu belirtiliyor.

Rus Bilimler Akademisi Sibirya Şubesi bünyesindeki Arkeoloji - Etnografya Enstitüsünden araştırmacı Andrei Borodovsky, Sibirya’da bulunan tipik yılan kıvrımlı ejderha tasvirinin Çin'den farklı olduğunu savunarak, "Her ne kadar M.Ö. bin yılın sonlarında Güney Sibirya toprakları çok güçlü şekilde Çin etkisi altında olsa da Iyussky ejderhasını tasvir eden tokadaki ejderha Çin ejderhalarından farklı.  Büyük olasılıkla yerel olarak üretildi. Orijinal tasvir, kesinlikle sahte değil. Ejderin şekli, Sibirya'nın farklı bir kültürel alan olarak kendine has özelliklere sahip olduğunu söylememizi sağlayan bir simge.'

Dr Borodovsky, Sibirya ejderhanın MS 60'ıncı yüzyıla kadar M.Ö. 1. bin yılın sonuna kadar tarihlendiğine inanıyor.

Araştırmacılara göre ejder, sahibini kötülüklerden koruyan bir tılsım olarak görülüyordu.

Arkeolog Vitaly Larichev, "Sibirya ejderhasının tasviri antik takvim ve astronomi ile bağlantılı olabilir. Bölgedeki en eski astronomik gözlemlerin Hakasya’da Sunduki gözlemevinde yapıldığı biliniyor. M.S. 200' yılına ait bir Çince sözlükte ejderha için, 'Bahar ekinoksu günü, ejder gökyüzüne uçar; sonbaharda ekinoks gününde uçurumlara girer ve çamur kaplar' ifadesini kullanıyor" dedi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar