Sebastapolis" için tanıtım atağı

Sebastapolis" için tanıtım atağı

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti'nin tanıtımı amacıyla festival düzenlenmesi kararı alındı.

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan ve geçmişi 2 bin yıl öncesine dayanan Sebastapolis Antik Kenti'nde 1995 yılında başlayan kazı çalışmaları, son 3 yıldır Gaziosmanpaşa Üniversitesi ile Tokat Müze Müdürlüğü iş birliğinde sürüyor. Kazılarda bugüne kadar kilise ve hamam bölgesi olduğu tahmin edilen kalıntılar ile insan iskeletleri ve çok sayıda eşya gün yüzüne çıkarıldı. Kazılar, yılın 2 ayı yürütülüyor.

Galler Prensi Charles tarafından 1990'lı yıllarda gizlice ziyaret edilen ve Tokat Valisi Cevdet Can tarafından da geçen yıl Charles'in mektupla tekrar davet edildiği antik kent, turistleri bekliyor. Antik kentin tanıtımı ve yöreye daha fazla turist çekilmesi için yaz mevsiminde "Sebastapolis Festivali" adıyla festival düzenlenecek.

Sulusaray Belediye Başkanı Halil Demirkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sebastapolis Antik Kenti'nin markalaşması ve Türkiye turizmine kazandırılması için tanıtım çalışmasına yoğunluk verilmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.

Antik kentte hamam ve kilisenin yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladığını anlatan Demirkol, "Antik kenti tanıtmak için ve ilçemize daha fazla turist çekmek için bazı çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda bu yıl festival düzenleyeceğiz. Bundan sonra her yıl gerçekleştirmeyi planladığımız festival, Ramazan Bayramı'nın ikinci günü başlayacak." dedi.

Festivalin 3 gün süreceğini anlatan Demirkol, "Festivalin birinci gününde bayramlaşma, antik kentin yanındaki alanda yapılacak, sonra Sebastapolis gezilecek. İkinci gün antik kentte açık alanda sinema gösterimi, güreş turnuvası yapılacak. Üçüncü gün de festival yaylada devam edecek. Ayrıca televizyon programlarında antik kenti tanıtacağız. Festivalin Sebastapolis ve ilçemizin tanıtımı açısından faydalı olacağını düşünüyoruz. Festival fikrimiz ilçe halkı tarafından olumlu ve heyecanla karşılandı." diye konuştu.

Sebastapolis Antik Kenti

Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray'da bulunan Sebastapolis Antik Kenti'nin milattan önce 1. yüzyılda kurulduğu sanılıyor.

Tarihi kaynaklarda, Roma İmparatoru Trajan zamanında milattan sonra 98-117 yıllarında Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Cappadocia (Kapadokya) eyaletine dahil edildiği, o dönem geçiş yolları üzerinde bulunması ve günümüzde de kullanılan termal kaynaklar sayesinde 2 bin yıl kadar önce Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olduğu belirtiliyor.

Roma İmparatorluğu döneminde çok az şehrin sahip olduğu zenginliğin göstergesi olarak para basma yetkisine sahip Sebastapolis, büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ve geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybetmişti.

A.A. - Ekber Türkoğlu


Benzer Haberler & Reklamlar