Romalı ve Anglosaksonlar ortak kullandığı mezarlık bulundu

Romalı ve Anglosaksonlar ortak kullandığı mezarlık bulundu

İngiltere'de Leeds yakınlarındaki arkeoloji kurtarma kazılarında geçen yıl keşfedilen mezarlıkta gelenekleri farklı iki topluma ait insanların bir arada yattığı anlaşıldı. Arkeologların tespiti Roma ve İngiliz tarihi aşısından önem arz ediyor.

 İngiltere’de geçen yıl keşfedilen bir mezar alanı uzmanları şaşurttu. Tarihte dini, milli ve sosyal statülerinden tavizkar olmayan Romalıların, Anglosaksonlarla beraber gömüldüğü mezarlar ortaya çıkarıldı.

Kadın, erkek ve çocuklardan oluşan 60 kişilik mezarlar içerisinde en çok dikkati çeken yüksek sosyal statüye sahip olduğuna inanılan Romalı bir kadının kalıntılarını içeren eski bir kurşun tabut oldu.

Leeds yakınlarındaki bir kazı sırasında bulan mezarlık yaklaşık 1600 yıl öncesine dayanıyor. 

Kalıntılar üzerinde radyokarbon tarihlendirme ve beslenme alışkanlıklarını belirlemek için kimyasal analizler yapılacak.

Romalı kadına ait kalıntıların, İngiliz tarihinin bilinmeyen yönlerine ışık tutacağını dile getiren Batı Yorkshire Ortak Hizmetleri’nin baş arkeoloğu David Hunter şunları söyledi: “Bu, eski Britanya ve Yorkshire’ın gelişimi hakkında anladığımız şey için büyük öneme sahip bir bulgu olma potansiyeline sahip.”

“Aynı mezar alanını kullanan iki topluluğun varlığı oldukça sıra dışıdır ve bu mezarlığı kullanmalarının örtüşüp örtüşmediği, bulgunun ne kadar önemli olduğunu belirleyecektir.

“Birlikte bakıldığında, mezarlar, Yorkshire’ın tarihinde dinamik bir dönem olan yaşamın karmaşıklığını ve güvencesizliğini gösteriyor.

“Kurşun tabutun kendisi son derece nadirdir, bu yüzden bu gerçekten olağanüstü bir kazı oldu” dedi.


Benzer Haberler & Reklamlar