Roma İmparatoru 'deli' Neron'un kayıp tiyatrosu Vatikan'ın yanı başında bulundu

Roma İmparatoru 'deli' Neron'un kayıp tiyatrosu Vatikan'ın yanı başında bulundu

Tarihi kitaplardan varlığı bilinen ancak yıllardır nerede olduğu bir türlü bulunamayan antik tiyatro, Vatikan'ın hemen yanında inşa edilmesi planlanan bir otel arazisinde bulundu. Tiyatronun bulunduğu arkeoloji kazılarının yapıldığı alan Kudüs Kutsal Mezar Tarikatı tarafından ünlü bir oteller zinciri şirketine kiralanan arazide gerçekleştiriliyor.

Roma İmparatorluğu'nda Milat'tan sonra 54-68 yıllarında hüküm süren Neron'un yaptırdığı antik tiyatronun varlıüı, şu ana kadar sadece eski metinlerde adı geçtiği için biliniyordu ama bugüne dek yapılan araştırmalarda izi bulunamıştı..

Nero Tiyatrosu’nun kalıntıları, Vatikan Topraklarının birkaç adım ötesinde, Four Seasons Hotel’in bahçesi olması planlanan yerde keşfedildi.

İtalyan basınında yer alan haberlere göre, arkeologların Vatikan yakınlarındaki Rovere Sarayı'nın avlusunda yaptığı kazılar sırasında, Roma İmparatoru Neron'un efsanevi tiyatrosunun kalıntıları keşfedildi. Rovere sarayındaki kazılar, 2020 yılında başlamıştı. Aziz Petrus Meydanı’na giden Via della Conciliazione caddesi boyunca uzanan arazi, Kudüs Kutsal MezarTarikatına aitti ve onlar da geliri Kudüs'teki Hıristiyanlara verilmesi amacıyla alanı otel şirketine kiralamışlardı. Otel firması Hz. İsa'nın doğumunun 2025. Yıldönümünde Vatikan'a çok sayıda dindarın gelmesi beklendiğinden araziyi kiralamak için yoğun çaba sarfetmişti.

Fotoğraf: Andrew Medichini - AP 

Arkeologlar alandaki kazılarında,  tiyatroda yarı dairesel cavea parçaları, mermer sütunlar, altın varaklı alçı süslemeler (stucco), kostümler ve sahne dekorları için depo olarak kullanıldığı düşünülen odalar buldular..

Daniela Porro: Olağanüstü derecede önemli bir keşif

Roma Arkeolojik Alan Sorumlusu Daniela Porro, bu keşfi "olağanüstü derecede önemli" şeklinde değerlendirdi.

Kazıyı başlatan isim olan Arkeolog Renato Sebastiani de Rovere Sarayı'nın altındaki arkeolojik keşiflerin, antik Roma'dan Orta Çağ dönemine kadar uzanan geniş zamana aralığına dair kendilerine pek çok bilgi sağladığını söyledi.

Yetkililer, taşınabilir eski eserlerin müzeye taşınacağını, tiyatro yapısının kalıntılarının ise tüm çalışmaların tamamlanmasının ardından yeniden kapatılacağını söylüyor.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar