Pişkin dedektör tüccarı şimdi de definecileri örgütlüyor

Pişkin dedektör tüccarı şimdi de definecileri örgütlüyor

Resmi makamlarla dalga geçercesine Anadolu Definecileri Eğitim ve Araştırma Derneği adıyla dernek kurduğunu iddia eden pişkin dedektör satıcısı, firmasının yeni şubesini dernek toplantısı iddiası ile açarken, derneğe üye olan definecilere dedektör satışında özel indirim bile vaat ediliyor.

Programa çıkmak için özel ödeme yapıldı mı bilinmez ama Habertürk TV'nin gafleti sonucu Oylum Talu'nun Burası Haftasonu programında canlı yayında dedektör pazarlama imkanı bulan dedektör tüccarı daha fazla satış sağlamak için şimdi de definecileri dernek çatısı altında örgütlüyor.

Ekranda dedektör satışını teşvik eden programa ceza ve uyarı gelmediği gibi, olaya büyük tepki gösteren Arkeologlar Derneğine telafi için Arkeologlar Derneği Başkanı Soner Ateşoğulları'nı ekrana çıkartma sözü veren yapımcılar bu sözü de yerine getirmemişti.

Sadece program değil ekranda defineciliği teşvik eden şirket yetkilisi de ceza ve soruştuma almamıştı. Devlet yetkililerinin olaya ses çıkartmamasından cesaret bulan tüccar pazarlama çıtasını devletle dalga geçercesine yükseltti.

Sözde dernek ilk toplantısını 110 kişi ile gerçekleştirdi

Resmi kayıtlara göre yasa dışı mı yasal mı bilinmez ama devlet güvenlik ve koruma kuruluşları ile dalga geçercesine Anadolu Definecileri Eğitim ve Araştırma Derneği (ANDEFDER) kurduğunu iddia eden dedektör firması sahibi, derneğin ilk toplantısını Mersin’deki 110 kişinin katılımı ile gerçekleştirdi.

Dedektör Pazarlamacısı, Devletle dalga geçercesine rahat hareket ediyor

Emniyet Güçleri ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının tarihi eser kaçakçıları ve "saadet zincirleri" sunan çetelerle boğuştuğu günlerde gerçekleşen toplantı mersinhaberci.com sitesinden Didem Ekici'nin haberinde masum oluşum gibi duyuruldu.

Sözde, definecilerin kazılarda yaptığı yanlışları ve sorunları konuşmak amacıya tertiplenen toplantıda kendini dernek başkanı olarak takdim eden dedektör pazarlamacısı Uğur Kulaç, toplantıda, define ve defineciliğin anlamını, nasıl yapılması gerektiğini, eksikleri ve doğru bilinen yanlışlar anlattığı ve kanunlardaki eksikleri üzerine basa basa anlattı.

Dedektör reklamı ve satışını da ihmal etmedi

Hukuki düzenlemeler ile kaçak kazının ortadan kaldırılacağını savunan Uğur Kulaç, pişkin pişkin tarihi eser kaçakçılığına da son verileceğine inandıklarını söylerken toplantının ardından definecilik ekipmanlarının tanıtımının ve satışının yapıldı.

Asında dernek toplantısı bahaneydi gerçekte defineciler toplanarak şirketin Mersin’deki bayisinin açılışı gerçekleştiriliyordu.

Öte yandan internette defineciliği teşvik eden bazı sitelerde, firma dedektörleri, "ANDEFDER” Anadolu Definecileri Eğitim ve Araştırma Derneğine üye olanlara özel indirim vaat ederek satıyor.

Devletin resmi mercilerinin kurum hakkında soruştuma dahi başlatmaması ise arkeoloji ve kültür sanat dünyasına endişe ile izleniyor. Arkeoloji dünyasının korkulu rüyası defineciler arkeolojik kazı alanları ve sit alanları dahil hemen her yerde yaptıkları kaçak kazılarla tarihi miras ve kültürel emanetlere zarar vermeyi sürdürüyorlar.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar