Peru'da uzun kafataslı hayvan motifli kefenli bir çocuk mezarı bulundu

Peru'da uzun kafataslı hayvan motifli kefenli bir çocuk mezarı bulundu

Peru’da Barranca şehri yakınlarındaki Cerro Colorado tepesinde yer alan anıtsal tapınakta gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında zoomorfik tasvirli boyalı kumaşlara sarılmış, kafatası deforme edilerek uzatılmış benzerine bugüne dek rastlanmamış yaklaşık 1200 yıllık bir çocuk mezarı bulundu.

Peru’nun Barranca şehri yakınlarındaki Cerro Colorado tepesinde yer alan anıtsal tapınakta gerçekleşen keşif, Perulu ve Polonyalı arkeologlardan oluşan arkeoloji ekibi tarafından gerçekleştirildi. Kazılara Jagiellonian Üniversitesi ve Lima’daki St. Mark Üniversitesi öğrencileri de katıldı.

Cerro Colorado tepesinde MÖ 3.000 yıllara uzanan anıtsal tapınakları barındıran 4 höyük önceden biliniyordu. Ancak, yapıların neler barındırdığına dair bir bilgi yoktu.

2022 yılında iki höyük üzerinde yoğunlaşan araştırmacılar, kurutulmuş tuğlalardan yapılmış bir tapınağın kalıntıları içinde ölülerin yüksek kaliteli ve boyalı kumaşlara sarılarak gömüldüğü mezarlara ulaştılar.

Boyalı zoomorfik tasvirlerin yer aldığı boyalı kumaşların uniq paraçalar olduğuna dikkat çekildi. Kumaşlarda çift başlı yılan veya ejderha motifinin desen olarak kullanılması dikkat çekti. 

Araştırma ekibinin insan kalıntılarının incelenmesinden sorumlu Biyoarkeolog Łukasz Majchrzak, kefenlerden birinin 3 m uzunluğunda, zoomorfik temsillerle dekore edildiğini ve bundan dolayı benzersiz olduğunu söyledi.

Łukasz Majchrzak, “Benzer kumaşlar şimdiye kadar And Dağları’nda görülmüş değildir. Mezarında süslü kumaşların varlığı, kişinin toplumdaki yüksek konumuna tanıklık eder. Bu eserler yaklaşık 6 yaşında bir çocuğun mezarında bulundu. Kafatası bilinçli olarak deforme edilerek uzatılmıştı” diye konuştu.

Kumaşların yaşı, radyoaktif karbon yöntemi kullanılarak yapılan fizikokimyasal analizler ile belirlendi. Bu analizler Poznań Radyokarbon Laboratuvarı’ndan Prof. Tomasz Goslar tarafından gerçekleştirildi.

Kompleksin MÖ 2500-2200 yılları arasında inşa edildiği ve incelenen mezarlardaki iskeletlerin ise MS 772 ve 989 yılları arasında gömüldüğü belirlendi. Bu da onların Wari Uygarlığı döneminden oldukları anlamına geliyordu.

Huari Medeniyeti olarak da bilinen Wari Uygarlığı MS 600 civarında Peru'nun Ayacucho Havzası'nda ortaya çıkan, kıyı ve dağlık bölgelerinin çoğunu kapsayacak şekilde büyüyen bir krallık oluşturmuştu ki o krallık MS 1100 yılına kadar yaklaşık 500 yıl hüküm sürmüştü. 

Majchrzak, And dağları medeniyetlerinin terk edilmiş ibadet yerlerinde nekropol kurduklarına dikkat çekti. Burada da durum buydu, çünkü mezarlar birkaç bin yıllık yapılara kazıldı.

Güney Amerika kültürleri araştırmacısı din insanı Antonio de la Calancha (1584-1654), Barranca şehrinin büyücüler ve cadılarla dolu olduğunu kaydetmişti.

“Hatta Barranca’da bir büyücülük okulu olduğunu söyleyecek kadar ileri gitti. Ayrıca, bu büyücülerin, şeytanlarla buluşmak için toplanacakları tapınaktan da söz etti, daha sonra İspanyolca dua ettikleri ve genel olarak İspanyollarla temas kurdukları için onları azarladılar. O zamanın Avrupalıları, Kolomb öncesi tanrıları tanımlamak için şeytanları kullandılar” dedi Majchrzak.

Majchrazk, “Sitemizin istisnai konumu, Barranca’da benzer yerlerin bulunmaması ve son olarak bulgularımız, kronikçi tarafından bahsedilen tapınağın Cerro Colorado’da bulunduğunu gösteriyor” diye ekledi.

Fotoğraflar: Łukasz Majchrzak

Arkeonews.com / heritagedaily.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar