Peleus

Peleus nedir?

Peleus: Akhilleus'un babası, Tanrıça Thetis'in ölümlü kocası. 

Düzenle

Peleus:  Aiakos'un oğlu Peleus, Telamon'un kardeşi ve Akhilleus'un babasıdır (Tab. 21). Ömrü olaylarla dolu geçmiştir: Telamon'la birlikte üvey kardeşleri Phokos'u öldürdükleri için yurtlarından sürülürler (Aiakos). Peleus Tesalya'ya Phthia kralı Eurytion'un yanına sığınır. Kral onu suçundan arındırdığı gibi kızı Antigone'yi de ona karı olarak verir. Ama Peleus'un başına bir bela daha gelir: Kalydon avı sırasında kaynatasını istemeyerek öldürür ve gene yollara düşer. Bu kez İolkos'ta kral Akastos'un sarayına gider, ama orada da kralın karısıyla başı derde girer (Akastos). Karısı ölünce tanrılar onu Thetis'e koca olmak için seçerler. Nereus kızı önce Peleus'la evlenmemek için bin bir kılığa girer, ama Peleus, arkadaşı olan at adam Kheiron'un yardımıyla onun hakkından gelir. Düğün yapılır, pek uğurlu olmadığı hemen meydana çıkar (Akhilleus, Paris). Akhilleus Troya savaşına gittiği zaman Peleus Phthia'daki sarayında onu uzun zaman bekler, ihtiyar Priamos da Akhilleus'u yumuşatmak, Hektor'un ölüsünü ellerinden alabilmek için babasının anısını getirir gözlerinin önüne (İl. XXIV, 486 vd.):

Tanrısal Akhilleus, getir aklına babanı. Şimdi olmalı o da benim yaşımda, varmıştır uğursuz ihtiyarlığın eşiğine. Belki çevresinde bugün komşuları üzer onu, belayı savacak kimsesi yoktur yanında. Ama duyar hiç olmazsa yaşadığını senin, oğlum dönecek Troya'dan, göreceğim onu, der.

Oysa, bilindiği gibi, Akhilleus Troya'dan dönmez, orada ölür. Bir efsaneye göre Peleus'un Akhilleus Troya'dayken öldürdüğü Akastos'un oğulları onu tahtından atıp İstanköy adasına sürerler.
Pelias. Tryro ile Poseidon'un oğlu, Neleus'un ikiz kardeşi (Tab. 22). Ölümlü babası Kretheus olduğu için Pelias, İason'un babası Aison'un üvey kardeşidir (Aison). Tyro tanrıdan gebe kaldığını saklamış ve doğurduğu ikizleri dağa bırakmış. Nasıl büyütülüp krallık için kavgaya tutuştukları konusunda efsaneler birbirini tutmaz, ama Pelias'ın kardeşi Neleus'u tahttan attığı, onun da göçüp Pylos'a yerleştiği anlatılır (Neleus). Pelias, Aison'un oğlu İason'la da kozunu paylaşamaz ve İason'dan kurtulmak için onu Karadeniz'in Kolkhis ülkesine altın postu almaya gönderir, İason Medeia ile birlikte dönünce, büyücü prenses Pelias'ın kızlarını babalarını sözde gençleştirmek amacıyla kesip bir kazana atmaya kandırır. Bu korkunç işlemden sonra Pelias'ın oğlu Akastos İason'la Medeia'yı İolkos'tan sürer.

 

 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar